Spring naar inhoud

Kunst, the next generation

geschreven op 11 september 2015

Young Belgian Art Prize 2015

Gisteren werden in Bozar de winnaars van de Young Belgian Art Prize 2015 bekend gemaakt.Het is de belangrijkste wedstrijd voor hedendaagse kunst in België. Gerenommeerde kunstenaars als Hans Op de Beeck, Pierre Alechinsky, Ann Veronica Janssens, Raoul De Keyser, en Berlinde De Bruyckere waren ooit bij de winnaars of genomineerden.

1. De hoofdvogel : Emmanuelle Quertain (Crowet Prize)

De Young Belgian Art Prize 2015, dat zijn eigenlijk vier prijzen.

De grootste, de Crowet Prize (25.000 euro) gaat naar de jonge Brusselse kunstenares Emmanuelle Quertain. Zij dong mee met zes kleine, op het eerste zicht vrij traditionele schilderijen die in tweeluik eenzelfde ruimte tonen. Noties als binnen en buiten, de invloed van de omgevingskleur op de waarneming, en het gebruik van schijnbaar versleten iconografie zijn elementen die voor de kunstenares van wezenlijk belang zijn.

Uit het rapport van de Jury : "Ze overtuigde de jury met haar intimistische schilderijen, die een tegengewicht vormen voor de overdonderende beeldenstroom van de hedendaagse massamedia. Ze betrekt de omgeving bij haar werk en speelt subtiel met de grenzen van schilderkunst."

2. Floris Vanhoof (Prijs van het publiek)

De elf genomineerden voor de Young Belgian Art Prize stelden bijna twee maand tentoon in Bozar. Bezoekers konden ter plekke hun stem uitbrengen voor de Publieksprijs (6250 euro).

Die gaat deze editie naar Floris Vanhoof. Als media-archeoloog, confronteerde Floris Vanhoof de digitaal verwende bezoeker met flikkerende 16 mm-films en dia-installaties, formaten die gedoemd zijn te verdwijnen. Hij kiest doelbewust voor analoge technologie, niet om nostalgische redenen, maar omdat hij wil experimenteren met wat vroeger als hightech werd beschouwd. Projecties en muziek uit een modulaire synthesizer staan centraal in zijn werk. Zijn inspiratiebronnen zijn de structurele film en de vroege elektronische muziek.

3. Emmanuel Van der Auwera (Emile & Stéphy Langui Prize)

Emmanuel Van der Auwera nam deel met de film "A Certain amount of clarity". De film toont tieners die kijken naar beelden van drie jongens die een man vermoorden.Van der Auwera werkte alleen met gevonden materiaal : de zogenaamde "response video's" die jongeren maken van zichzelf terwijl of nadat ze naar die beelden keken. Je ziet geen beelden van de originele film met de moord, maar alleen de reacties die hij heeft uitgelokt. Bij de montage wisselde Van der Auwera gezichtsuitdrukkingen vol afschuw af met re-ensceneringen en verklaringen die net zo emotioneel worden afgelegd als bij een getuigenis in de rechtbank. Dat wekt een benauwende spanning op. Lees hier een interview met Emmanuel Van der Auwera.

Uit het rapport van de Jury : "De vragen die hij stelt over onze huidige beeldcultuur, internetdeontologie en de kracht van beelden zijn zeer relevant."

A certain amount of clarity (2013)

4. Hana Mileti? (Bozar Prize)

Hana Mileti? is sinds lang gefascineerd door de aparte taal die binnen de wereld van de hip hop gebruikt wordt. Zowel de teksten, maar ook de codes die vervat zitten in de handgebaren, vormden het uitgangspunt van haar performances in Bozar. Ze organiseerde er elke dag live lezingen uit de dichtbundel ‘Tenir Paroles’, een selectie uit songteksten van het Brusselse collectief La Frénétick. Daarnaast maakt Hana Mileti? ook een audio-opname van een optreden van La Frénétick in een van de concertzalen. Die opname wordt als single uitgebracht.

Uit het rapport van de jury : "Het werk van Mileti? trekt de energie van de rap- en hiphopscene in het Paleis voor Schone Kunsten."

VRTNU VRTNU VRTNU