Spring naar inhoud

Gaan robots de wereld overnemen?

Thomas Vanderveken zoekt het uit.

geschreven op 26 april 2018

Gaan robots de wereld overnemen?

Thomas Vanderveken zoekt het uit.

Gaan robots de wereld overnemen? Thomas Vanderveken gaat op zoek naar een antwoord op deze vraag. Daarvoor schakelt hij de hulp in van de extravagante Hiroshi Ishiguro en de Vlaamse expert Bram Vanderborght.

Hiroshi Ishiguro en zijn robot

Hiroshi Ishiguro is Director of the Intelligent Robotics Laboratory bij de Osaka University en op zijn zachtst gezegd een opmerkelijk figuur. Hij bouwt androids. En niet zomaar androids, maar realistische robots die net mensen lijken. Zo bouwde hij ook een robotkloon van zichzelf. Hij doet zelfs plastische chirurgie om meer en meer op zijn dubbelganger te lijken. Je bent dus nooit zeker tegen wie je precies aan het praten bent..

Robots zijn voor Ishiguro een manier om ‘mens zijn’ beter te begrijpen. Mens en robot zullen volgens hem in de nabije toekomst gaan samenleven. Daarom voert hij onderzoek naar mens-robotinteracties. Wat is onze relatie tot robots? Gaan we ooit emoties of gevoelens kunnen delen? Belangrijke vragen voor de toekomst, waar Ishiguro antwoorden op zoekt.

Bram Vanderborght

Bram Vanderborght is professor Robotics aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens zijn doctoraat werkte hij mee aan de ontwikkeling van de stappende robot Lucy. Zijn onderzoek focust op mogelijke samenwerkingen tussen mens en robot. Op welke manier kunnen robots de mens fysiek en sociaal assisteren? Vanderborght zoekt het uit en ontwikkelt o.a. exoskeletten, prothesen en assistieve robots. Een belangrijk project was ook Probo, een sociale robot die kinderen met autisme helpt om te communiceren.

Technologie moet gemaakt worden met de mens centraal, vindt Vanderborght. Robots zijn volgens hem de perfecte aanvulling voor de mens. Hoewel er zeker plaats is voor robot-mens interacties, vindt Bram het feit dat robot emoties kunnen voelen toch een brug te ver. Robots kunnen ons wél assisteren en onze levens verbeteren. We zijn als het ware complementair.

VRTNU VRTNU VRTNU