Spring naar inhoud

Ben Van Duppen wint PhD Cup 2017

met betoog over "lichttelefoon"

geschreven op 03 oktober 2017
Met deze presentatie pakte Ben Van Duppen de vakjury in tijdens de finale in de Handelsbeurs in Gent.
Wie kan zijn of haar wetenschappelijk onderzoek het beste uitleggen in slechts drie minuten? Dat is het uitgangspunt van de Vlaamse PhD Cup. Tijdens de finale maandagavond in Gent haalden acht onderzoekers alles uit de kast. Fysicus Ben Van Duppen wist zowel de jury als het publiek te overtuigen met een presentatie over hoe licht interageert met grafeen.

De Vlaamse PhD Cup wil doctoraatsonderzoek dichter bij de mensen brengen. Uit 59 kandidaten selecteerde organisator Scriptie vzw zestien halvefinalisten, die een vierdaagse mediatraining kregen van experten als Ivan De Vadder en Wim De Vilder. Na de halve finale op 20 september bleven er acht finalisten over: Ellen Debackere, Frederik Denorme, Caroline De Tender, Carolien Frijns, Michiel Stock, Bram Van den Bergh, Doris Vandeputte en Ben Van Duppen.

De finalisten
En de winnaars zijn ...

Deze onderzoekers namen het, voor de publieksprijs, online tegen elkaar op via korte filmpjes. De vakjury probeerden ze live van hun kunnen te overtuigen, met bevattelijke presentaties tijdens de finale op 2 oktober.

Ben Van Duppen kwam overtuigend als winnaar uit de bus, want de fysicus mocht zowel de jury- als de publieksprijs mee naar huis nemen. Van Duppen is verbonden aan de Universiteit Antwerpen en deed onderzoek naar de werking van licht op materialen die maar één of enkele atomen dik zijn, zoals grafeen bijvoorbeeld. Hij ontdekte dat grafeen lichtgolven heel sterk kan samendrukken en ervoor kan zorgen dat twee lichtbundels met elkaar interageren. Zijn onderzoek kan de basis leggen voor een nieuw soort “lichttelefoons”, waarin laserlicht de componenten verbindt.

De jury prees Van Duppen voor zijn heldere betoog.

Hij verricht zeer baanbrekend onderzoek. Onderzoek dat gegarandeerd impact zal hebben. Hij heeft ook een grote présence en showgehalte. Misschien staat hij zelf graag in de spotlights.

jurylid en professor Ann Dooms
Ivan De Vadder interviewt winnaar Ben Van Duppen.

De winnaar zelf reageerde zeer opgetogen en hoopt jongeren warm te kunnen maken voor wetenschap en fundamenteel onderzoek. Aan de hoofdprijs is een opleiding ter waarde van 10.000 euro aan de Vlerick Business School verbonden. “Mijn ambities liggen sowieso in fundamenteel onderzoek, maar ik hoop ooit mijn eigen onderzoeksgroep te leiden en daarvoor is een managementopleiding zeer waardevol.”

Twee bio-ingenieurs vervolledigden het podium. Bram Van Den Bergh (KU Leuven) deed onderzoek naar de antibioticumtolerantie van bacteriën. Hij behaalde de tweede plaats en werd geprezen voor zijn onderhoudend verhaal. Doris Van de Putte (VIB-KU Leuven & VUB) werd knap derde. Haar doctoraat over darmbacteriën is een onderzoek dat ons allemaal aanbelangt.

VRTNU VRTNU VRTNU