Spring naar inhoud

Bart Vercoutere over de duikerwants

Ode Aan Wat Verdwijnt

geschreven op 15 februari 2019

Miljoenen jaren oud

Als ik één dier in de kijker mag zetten, dan de duikerwants. Dit insect is echt een wonderlijk wezentje. Zo is hij een perfecte indicator voor proper water. De duikerwants is namelijk hypergevoelig en zal je enkel terugvinden in ecologisch waardevolle en vaak ook prachtige waters.

Bestudeer je de duikerwants, dan kom je automatisch op de mooiste plekken die de natuur te bieden heeft.

Bestudeer je deze wants, dan kom je automatisch op de mooiste plekken die de natuur te bieden heeft. De duikerwants leeft onder water en bezoekt net als de walvis maar af en toe het wateroppervlak om te ademen. Ze nemen hun levensnoodzakelijke zuurstof als een bel mee onder water. Dat maakt dat ze heel erg gevoelig zijn voor de kleinste wijzigingen in het water - of de oorzaak daarvan nu warmte, verzuring of vermesting is.

Ze zijn al miljoenen jaren bewoner van de aarde (de mens, die er nog maar enkele duizenden jaren is, is in vergelijking een nieuwkomer). Dat maakt de duikerwants genetisch zoveel interessanter. Het verdwijnen van dit boeiende wezentje dat ons al heel wat inzichten gaf, zou een groot verlies zijn voor de biodiversiteit.

Bart Vercoutere is hobby-veldbioloog en voormalig professioneel ecohydroloog.

VRTNU VRTNU VRTNU