Spring naar inhoud

"Alan Turing bracht wiskunde en machines samen en stond zo aan de wieg van het digitale computer tijdperk."

geschreven op 22 december 2016

Waarom heb je voor Alan Turing gekozen?

Ann:

Wie kan er nog zonder zijn computer of smartphone? We mogen wiskundige Alan Turing bedanken voor deze uitvinding! Hij bracht wiskunde en machines samen en stond zo aan de wieg van het digitale computer tijdperk. Door zijn fascinatie om machines ‘slim’ te maken, verkortte hij de Tweede wereldoorlog en creëerde hij het gebied van de artificiële intelligentie zodat we zijn erfenis nog lang zullen voelen wanneer meer en meer robots ons het leven makkelijker zullen maken. Toch realiseerde hij dit alles in een korte periode wegens een tragische levenswending. Redenen genoeg om me te verdiepen in het leven van dit visionair genie.

Turing was van vele markten thuis, en realiseerde heel concrete dingen met zijn ‘wiskunde’. Dat is bij jou toch ook het geval?

Ann:

Ik hou net als Alan van het ontwikkelen van zowel pure als toegepaste wiskunde en vind het fascinerend hoe beide gebieden mekaar verrijken. Abstractie van een concreet probleem levert vaak verrassende en vernieuwende oplossingen. Binnen onze onderzoeksgroep “Digitale Wiskunde” concentreren we ons op de wiskundige uitdagingen die voortkomen uit de steeds groeiende digitalisering van onze maatschappij. Zo passen we pure wiskunde onder andere toe om de kwaliteit van digitale medische scans te verbeteren, om het bos tussen de bomen te zien in big data, om cloud computing systemen te ontwikkelen die de privacy bewaren, en zelfs om kunsthistorici en restaurateurs bij te staan in het onderzoeken van schilderijen en oude documenten aan de hand wiskundige berekeningen op digitale foto’s. Alan Turing kan dus echt wel gezien worden als de voorvader van onze tak binnen de wiskunde.

Wat is jouw ambitie als wetenschapper?

Ann:

Vooreerst ben ik enorm dankbaar dat ik dit beroep kan uitoefenen, dat ik me in mijn werk kan en mag laten leiden door nieuwsgierigheid en serendipiteit. Daarenboven is wiskunde dan nog eens de mooiste wetenschap van allen. Bekomen resultaten blijven voor altijd hun waarde behouden, waardoor ze nu, maar ook over zoveel jaren of zelfs eeuwen nogmaals kunnen bijdragen tot een gebied dat nog moet uitgevonden worden. Natuurlijk hoop ik dat mijn werk zowel op korte als op lange termijn concreet kan bijdragen tot de samenleving. Daarnaast hoop ik vurig dat mijn liefde voor de wiskunde besmettelijk is. Onbekend is voor velen onbemind, maar waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Wiskunde is sexy en dat probeer ik te bewijzen (pun intended).

VRTNU VRTNU VRTNU