Spring naar inhoud
herbeleef online

Wetenschap redt de wereld

In Wetenschap redt de wereld gaat Jeroen Buyse op zoek naar topwetenschappers die oplossingen aanbieden voor de grote problemen waar we allemaal mee kampen: stress en criminaliteit, files en de opwarming van de aarde, en zelfs een onontkoombaar maar toch best vervelend fenomeen als… doodgaan.

Van goedbedoeld tot gemeengoed

De oplossingen die de wetenschappers aanreiken, variëren van “wellicht gemeengoed over tien jaar” tot “wel heel erg futuristisch”. Gaan we, in afwachting dat de mens eindelijk wijzer wordt, de opwarming van de aarde tegen met geo-engineering, of met hoogtechnologische materialen die de CO2 weer uit de lucht halen? Kan onderzoek naar de chemische processen in onze hersenen ons van stress verlossen? En zullen we dankzij genetische manipulatie ooit onze levensverwachting kunnen verveelvoudigen, iets dat met sommige dieren al is gelukt?

10.000.000.000 Tien miljard kilo zwavel : dat willen wetenschappers van Oxford en Cambridge in de atmosfeer spuiten als de opwarming van de aarde onomkeerbaar dreigt te worden.

Gesofisticeerd en ongegeneerd

Wetenschap redt de wereld is een zoektocht die ons naar de meest gesofisticeerde labo’s brengt, in eigen land maar ook in Cambridge, Chicago, New York, enz. Presentator Jeroen Buyse neemt de kijker op sleeptouw in een ongegeneerde stijl, gemodelleerd op die van honderdduizenden YouTube-filmpjes waarin wie iets te zeggen heeft, dat gewoon vertelt. Elke nieuwe oplossing die Jeroen ontdekt, brengt hem weer bij nieuwe vragen en een nieuwe richting in zijn zoektocht. Maar nooit verliest hij zijn geloof in de mogelijkheden van de wetenschap.

Jeroen Buyse

Jeroen Buyse

Jeroen Buyse, de presentator van Wetenschap redt de wereld, is een wetenschapsfan die al jaren zijn sporen verdient achter de schermen van de tv-wereld. Daarnaast presenteerde hij op VT4 de programma's Je zal het maar hebben en Galileo, en trad hij naast Tom Waes aan in het verborgencameraprogramma De oplichters.

Er is geen betere remedie tegen doemdenken dan het enthousiasme van wetenschappers die op zoek gaan naar oplossingen in plaats van bij de pakken te blijven zitten.

Jeroen Buyse
zon en aarde - opgelet: de verhoudingen kloppen niet
VRTNU VRTNU VRTNU