Spring naar inhoud

Wat als ons online leven onmogelijk wordt gemaakt?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 25 januari 2019
Bellen, schrijven, bladeren: bijna alles gebeurt tegenwoordig online. Maar wat als de internetconnectie of stroomvoorziening wegvalt? Of wat als je digitale zelf wordt gehackt? Is dat een ramp of valt het nog wel mee?

Volgens businessfilosoof Jochanan Eynikel is digitale technologie een basisnood geworden, net zoals water of elektriciteit. "Ons online en ons offline leven zijn steeds meer met elkaar verweven," zegt hij. Een reden te meer om te zorgen dat voor al onze digitale snufjes ook nog altijd een ouderwets analoog alternatief blijft bestaan.

Een elektrische black-out of een hacking kan ons bewust maken van hoe afhankelijk we zijn van internet en andere online toepassingen. Maar moraalfilosofe Katleen Gabriels vindt het niet nodig om een rem te zetten op ons online leven. De voordelen daarvan wegen zeker op tegen nadelen als datalekken en dergelijke, op voorwaarde dat de digitale vooruitgang gepaard gaat met een ethische vooruitgang.

Af en toe even afstand nemen van je online leven is altijd een aanrader, vindt journalist Jamie Bartlett, of dat nu ongewild, door een noodgeval of juist heel bewust gebeurt. Zo krijg je een gezonde relatie met je online en je offline leven. "En als er dan eens iets rampzaligs gebeurt, weet dan dat tijd alle wonden heelt."

VRTNU VRTNU VRTNU