Spring naar inhoud

Mag je spotten met andermans godsdienst?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 26 oktober 2018
Geloof en humor: voor sommigen zijn dat twee onverenigbare begrippen. Wij vragen ons panel van wijzen of je mag spotten met andermans godsdienst?

Het is een kwestie waarin godsdienstvrijheid tegenover het recht op vrije meningsuiting komt te staan. En daarin kan alleen wederzijds respect een oplossing bieden, volgens Hilde Kieboom: "Doe niet aan een ander wat je niet wil dat ze aan jou doen."

Het is niet omdat je iemands overtuiging mag bespotten, dat je dat ook moet doen, vindt juriste Rachida Lamrabet. "Ik ben een voorstander van grondige kritiek op religies, zeker als dat kadert in wetenschappelijk of sociologisch onderzoek. Maar als je het doet om iemand te vernederen of belachelijk te maken, dan vind ik dat verwerpelijk."

Arabist en schrijver Chams Eddine Zaougui wijst op de felle criticasters van de islam, mensen die zichzelf zien als een soort moderne Voltaire. Deze Franse schrijver en filosoof nam in de 17e en 18e eeuw de katholieke kerk als mikpunt van zijn kritiek omdat de kerk toen heel machtig en absolutistisch was. Dat is toch heel anders met moslims in de West-Europese context: "zij zijn vaak zelf een gediscrimineerde groep en behoren niet tot een machtig instituut."

Tunde Adefioye vraagt zich af waarom je iemands geloof of spirituele levensvisie überhaupt zou willen bespotten. Natuurlijk moeten discussies en meningsverschillen mogelijk zijn, maar "het minachten van iemands geloof of levensbeschouwing wordt gevaarlijk als het past in de politieke agenda van degenen die het voor het zeggen hebben."

Toch moet spotten met religies kunnen, zegt schrijver Joseph Pearce, "omdat religies zich vaak boven andere religies of niet-gelovigen plaatsen en zo op hun manier ook aan spot of belediging doen."

VRTNU VRTNU VRTNU