Spring naar inhoud

Maakt de geluksindustrie ons ongelukkig?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 07 december 2018
Het menselijk streven naar geluk heeft een heuse industrie op gang gebracht. Maar maken al die zelfhulpboeken, dure cursussen en andere mindfulness ons eigenlijk niet ongelukkiger dan we zijn?

De woorden "geluk" en "industrie" passen niet samen, zegt filmregisseur Gust Van den Berghe. De geluksindustrie probeert iets te verkopen dat niet leverbaar is. Geluk vindt Gust in korte momenten die vaak samengaan met momenten van verdriet om de tijdelijkheid van geluk. "Die kortstondigheid is een eigenschap die heel gemakkelijk als verkoopwaar beschouwd zou kunnen worden. Maar als je de doos zou open doen, is die altijd leeg."

Ook psychologe Elke Van Hoof heeft het over de vluchtigheid van geluk. Het is een ervaring die ons kan overvallen, geen doelstelling om na te streven. En daarin verschilt geluk van tevredenheid.

Don Draper, geciteerd door Paul Verhaeghe

"De geluksindustrie zorgt per definitie voor onbevredigdheid," volgens psycholoog Paul Verhaeghe, "want anders zou er niet geconsumeerd worden." Als er een organisatie zou zijn die ons geluk zou willen bevorderen, dan zou die ons niet brengen naar het pad van eindeloos meer, meer, meer.

Als gevierd zakenman in de muziekbusiness weet Paul Ambach, alias Boogie Boy, heel goed hoe een bepaalde industrie een succesvol parcours kan afleggen. Maar als het over ons streven naar geluk gaat, dan geeft hij graag zomaar, gratis en voor niets, zijn beste advies: zwemmen!

VRTNU VRTNU VRTNU