Spring naar inhoud

Is liefde een voorwaarde voor geluk?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 13 februari 2019
"Plaisir d'amour ne dure qu'un moment." Zo klinkt het in een oud liedje. Maar is dat ene moment goed voor langdurig geluk? En kan er sprake zijn van geluk zonder liefde? Of is liefde toch een voorwaarde voor geluk?

Liefde en geluk worden vaak als onafscheidelijk gezien. Het een kan niet zonder het ander. Bij schrijver Pankaj Mishra, gevangenisvrijwiller Jan De Cock en classica Nadia Sels komt daarbij het begrip "verbondenheid" ter sprake.

Vraag het aan enkele koppels op Valentijnsdag en het wordt gauw duidelijk: verliefdheid zorgt voor vlinders in de buik en geluk in het hoofd. Zoals filosoof Jean Paul Van Bendegem ook weet: dat is een natuurlijke reactie die neurologisch en biologisch te verklaren is. Zo beschouwd staat liefde enkel voor de gevoelens tussen twee personen.

Maar, zegt columniste Bieke Purnelle, "liefde is meer dan dat hyperromantische ideaal waarin twee mensen symbiotisch in elkaar opgaan, fysiek en geestelijk." En liefde mag ook niet verward worden met lust. Liefde is eigenlijk alles wat je als mens verheft of vooruit drijft. Dat kan een persoon zijn, een dier, kunst, een goed doel, ... wat dan ook. Leven zonder dergelijke liefde is dan eigenlijk niet meer dan overleven.

Ook schrijfster Anne Provoost definieert liefde veel groter dan enkel de gevoelens tussen twee mensen of die tussen ouders en kinderen. Liefde wordt volgens haar schromelijk onderschat. Zij ziet de liefde als de drijfveer voor haar doen en laten. Bijvoorbeeld haar engagement voor het klimaat: dat doet ze vanuit een affectie voor de mens als soort. Maar geluk vindt ze dan weer een volstrekt overschat gevoel. Vaak gaat het eerder om tevredenheid.

Dat soort geluk kan ook best zonder liefde, besluit Jean Paul Van Bendegem. Want filosofisch beschouwd is liefde wel een voldoende voorwaarde voor geluk, maar zeker geen noodzakelijke voorwaarde.

VRTNU VRTNU VRTNU