Spring naar inhoud

Kunnen sociale media van ons een beter mens maken?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 31 januari 2019
Maken de sociale media ons tot asociale wezens gekluisterd aan ons eigen scherm en toetsenbord? Of helpen ze ons ook om een goed mens te zijn of te worden?

Wat is een goed mens? Dat vragen moraalfilosoof Katleen Gabriels en businessfilosoof Jochanan Eynikel zich af. "Meestal betekent dat een moreel betere mens," zegt Jochanan Eynikel. Om daarnaar te streven vindt hij het essentieel dat we ook naast de spiegel van de sociale media kijken, voorbij onze eigen vertrouwde omgeving.

Katleen Gabriels maakt de bedenking dat sociale media een goed hulpmiddel kunnen zijn om een beter mens te worden. Denk aan oproepen voor het goede doel of het aanklagen van wantoestanden. Maar weet ook dat sociale media vaak een vals beeld van perfectie voorschotelen, en een platform bieden aan al dan niet verborgen commerciële verleiders.

Ook journalist Jamie Bartlett betwijfelt of sociale media ons tot betere mensen maken. Als specialist in de verhouding tussen digitale technologie en democratie focust hij zich op onze burgerplicht. Het is steeds moeilijker om die te vervullen doordat we als burgers continu bestookt worden met conflicterende informatie door dat afleidingsmachientje in onze broekzak.

VRTNU VRTNU VRTNU