Spring naar inhoud

Kunnen robots goed gezelschap zijn?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 30 juli 2018

In onze reeks Grote Vragen leggen we regelmatig een vraag voor aan mensen uit verschillende hoeken. Deze keer is dat 'Kunnen robots goed gezelschap zijn?'

Andreas De Block is ervan overtuigd dat robots goed gezelschap kunnen zijn. Maar verwar gezelschap niet met vriendschap, zegt hij. C.S Lewis schreef er in 1960 al over in The Four Loves. In dat boekje vind je o.a. dit mooie stukje over vrienschap: "I have no duty to be anyone’s Friend and no man in the world has a duty to be mine. No claims, no shadow of necessity. Friendship is unnecessary, like philosophy, like art, like the universe itself… It has no survival value; rather it is one of those things which give value to survival."

Moraalfilosofe Katleen Gabriels: "Robots kunnen een fantastisch instrument zijn om bijvoorbeeld medicatie uit te delen aan patiënten, maar ga ze niet inzetten om mensen te vervangen. Al blijkt uit studies wel dat kinderen met autisme helemaal openbloeiden bij het robotje Kaspar."

Stand-upfilosofe Laura Van Dolron merkt op dat zij zich na het gezelschap van een robot - zij heeft het dan over haar telefoon of computer - altijd eenzamer voelt dan voor ze dat gezelschap opzocht. "Misschien heb ik gewoon leuke vrienden of heel goed gezelschap en da's een luxe. Als een robot goed gezelschap is, dan is dat een verdrietig feit."

VRTNU VRTNU VRTNU