Spring naar inhoud

Kan religie zonder god?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 20 december 2018
Sommige religies hebben één godheid, andere hebben er meerdere. Maar is religie ook mogelijk zonder goddelijk opperwezen?

De christelijke gemeenschap viert straks de geboorte van Jezus Christus. Die historische figuur is voor Hilde Kieboom van Sant'Egidio Antwerpen een essentiële schakel in haar relatie met een persoonlijke god. Die god staat dan voor een hoger ideaal dat christenen een antwoord biedt op de grote levensvragen.

Ook filmregisseur Gust Van den Berghe gelooft in een god, maar wel in een pre-historische god. De essentie van het goddelijke is de ontastbaarheid. "God heeft bestaan, maar is verdwenen zodra men dat wezen een naam heeft gegeven." En Kamagurka sluit daar bij aan: "Religie is er precies omdat god afwezig is. Moest god daar zijn, dan was er geen religie nodig."

Volgens schrijfster Joke van Leeuwen is god niet meer dan een woord: "een woord om aan te duiden dat er een soort overkant is, dat we niet enkel overgeleverd zijn aan mensen." Dat perspectief kun je ook hebben zonder god, maar wel belangrijk zijn rituelen. "Een ritueel is een manier om overgangen en andere dingen in een mensenleven een vorm te geven die boven het individuele uitstijgt."

VRTNU VRTNU VRTNU