Spring naar inhoud

Kan een individu het verschil maken?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 16 november 2018
Alle sociale media ten spijt, leven we in een maatschappij waarin individualisme hoogtij viert. Kan een individu het verschil maken? Of staat het collectief toch sterker?

Volgens Kamagurka bestaat het collectief niet zonder het invididu. Dat je als individu een verschil kunt maken, is vaak de drijfveer bij uitstek van de mens op zich. De hulp van anderen is onmisbaar, maar "dat zijn ook allemaal individuen die denken dat ze het verschil maken."

Juriste Rachida Lamrabet verwijst naar haar ouders en enkele leerkrachten die een belangrijke rol hebben gespeeld in haar eigen ontwikkeling. Maar ook mensen die niet lijfelijk aanwezig zijn, zoals schrijvers of denkers, "omdat ze je op een andere manier naar de samenleving doen kijken."

"We kijken vaak naar bekende mensen omdat die heel revolutionaire dingen doen," zegt auteur Chams Eddine Zaougui, "maar we beseffen vaak niet wat onze eigen kracht is om kleine revoluties te weeg te brengen bij de mensen in onze buurt."

Toch blijft dat de grote veranderingen in de maatschappij vaak het resultaat zijn van het samenwerken van verschillende individuen. Dat vinden ook Petra De Sutter, Tunde Adefioye en Hilde Kieboom en ze verwijzen daarbij naar het klimaatbewustzijn, Black Lives Matter en de bestrijding van armoede.

VRTNU VRTNU VRTNU