Spring naar inhoud

Is meer efficiëntie altijd beter?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 27 april 2018

In onze reeks Grote Vragen leggen we regelmatig een vraag voor aan mensen uit verschillende hoeken. Deze keer is dat: "Is meer efficiëntie altijd beter?"

Wanneer we dezelfde taak kunnen uitvoeren met minder inspanning en toch dezelfde kwaliteit kunnen behouden, dan is efficiëntie een goede zaak vindt psychoanalyticus Paul Verhaeghe. Maar in de huidige invulling staat efficiëntie voor winstmaximalisatie en dat is dan weer minder wenselijk. Kijk maar naar de zorgsector waar een verpleegster steeds minder tijd krijgt om een patiënt te verzorgen. Het resultaat is dat je ontevreden patiënten krijgt en personeel met een burn-out.

Psychologe Elke Van Hoof zou graag zien dat we meer fouten mogen maken op het werk. Pas wanneer je fouten kan maken, ga je groeien en zal je beter voorbereid zijn op toekomstige uitdagingen. Da's pas efficiënt.

Filmregisseur Gust Van den Berghe vindt het wel mooi dat de mens probeert efficiënt te zijn maar ziet hem nog liever falen in dat efficiënt zijn. Want dan moet diezelfde mens een plan b bedenken en dán wordt het pas leuk.

Schrijfster Joke van Leeuwen pleit voor meer nietsdoen. Met een beetje geluk hou je daar zelfs een Nobelprijs aan over.

VRTNU VRTNU VRTNU