Spring naar inhoud

Is meer comfort altijd een stap vooruit?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 14 december 2018

Van vervoersmiddelen tot verblijfplaatsen, van elektronicabouwers tot energiemaatschappijen, van meubelmakers tot mutualiteiten, ... allemaal beloven ze ons op een of andere manier meer comfort. Maar leidt al dat gemak ook tot een beter leven? En hoe verhoudt zich individueel comfort tot sociaal welzijn?

Wetenschappers Petra De Sutter en Katleen Gabriels wijzen op de voor- en nadelen die met toenemend comfort gepaard gaan. Denk maar aan het gemak van een auto tegenover de verkeersellende op onze wegen en de vernietiging van het milieu.

De vooruitgang - technologisch, wetenschappelijk, medisch, ... - biedt ons vaak meer individueel comfort, maar daarbij mogen we het sociaal welzijn niet uit het oog verliezen. Petra De Sutter geeft het voorbeeld van de smartphone: die brengt ons dichter bij elkaar, maar tegelijk constateren we meer eenzaamheid en depressies dan ooit tevoren.

Filosoof Andreas De Block denkt, samen met Neil Postman, dat al te veel comfort leidt tot een verminderde aandacht voor sociaal onrecht. Ook op individueel, existentieel vlak kan er soms te veel gemak zijn. "We hebben die spreekwoordelijke kiezel in de schoen nodig. Die zorgt ervoor dat we ons leven in handen nemen, keuzes maken en nadenken over die keuzes. Een leven als een lange picknick of ponykamp zet niet echt aan tot zelfreflectie."

VRTNU VRTNU VRTNU