Spring naar inhoud

Is het vandaag moeilijker om gelukkig te zijn?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 30 september 2018
Gelukkig zijn, is dat niet het ultieme streven van elke mens? En is dat nu moeilijker dan pakweg vijftig jaar geleden? Een Grote Vraag voor ons panel van wijzen.

Deze vraag is gesneden koek voor psychologe Elke Van Hoof. Zij is immers gespecialiseerd in hedendaagse verschijnselen als stress en burn-out. Volgens haar is het nu wel degelijk moeilijker om gelukkig te zijn dan vroeger. "Doordat we leven in een wereld van technologische innovatie zonder veel grenzen missen we een kader voor ons geluksgevoel," zegt ze. "Dat maakt het lastiger om onze verwezenlijkingen positief te evalueren."

Psycholoog Paul Verhaeghe ziet veel objectieve redenen om nu gelukkiger te zijn dan vroeger. Kijk maar naar indicatoren als algemene gezondheid, opleiding, ingenomen medicijnen of ziekteuitval. Daaruit kun je opmaken of een maatschappij al dan niet goed functioneert. "Nu zijn we er veel beter aan toe dan vijftig jaar geleden," vindt hij, "maar of dat leidt tot een subjectief geluksgevoel, dat is een andere vraag."

Geluk, of ongeluk, is iets dat je overkomt, volgens Kamagurka. Beide zijn ook van voorbijgaande aard. "Het gebeurt of het gebeurt niet. Het is niet moeilijker of makkelijker dan vijftig jaar geleden. Geluk hangt in de lucht. Af en toe kun je dat plukken en er even van genieten."

VRTNU VRTNU VRTNU