Spring naar inhoud

Is Artificiële Intelligentie een bedreiging?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 19 september 2018
In de reeks Grote Vragen leggen we pertinente levensvragen voor aan mensen met een interessante stem. Deze keer: "Is Artificiële Intelligentie een bedreiging voor de mensheid?"

Robots die taken van de mens overnemen, dat is allang geen nieuws meer. Slimme robots die de mens totaal overbodig maken, dat is een andere kwestie en misschien minder science fiction dan we denken.

Moraalfilosofe Katleen Gabriels is gespecialiseerd in computerethiek. Ze onderzoekt onder meer de ethische gevolgen van computertechnologie. Zij maakt het onderscheid tussen zwakke en sterke artificiële intelligentie.

Bij sterke AI wordt de mens volledig gepasseerd. Het is AI voorbij de drempel van de singulariteit. Zo ver is de techniek nog niet. Maar zelfs zwakke AI is niet zonder gevaren. Zelflerende machines en algoritmes kunnen heel nuttig zijn in de medische wetenschap bijvoorbeeld, maar pas het toe op oorlogstuig en je komt op ethisch glad ijs.

Filosoof Andreas De Block verwijst naar vooruitgangsoptimisten als Elon Musk en Stephen Hawking die ervan overtuigd zijn dat kunstmatige intelligentie heel gevaarlijk is: "Als zij al zo denken, dan moeten we op onze hoede zijn."

Bovendien: kennis is macht. Kennis of intelligentie laat je toe om andere mensen en dingen te controleren en te manipuleren. Ook artificiële intelligentie gaat gepaard met macht en controle en het gebruik ervan kan gevaarlijk zijn. Dat vraagt om veiligheidsmaatregelen.

VRTNU VRTNU VRTNU