Spring naar inhoud

Is anonimiteit nog wel mogelijk?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 07 februari 2019
In de eerste aflevering van Nachtwacht focust Jan Leyers met zijn gasten op privacy. Ons Grote-Vragenpanel sluit daarbij aan met de vraag of anonimiteit nog wel mogelijk en wenselijk is in een wereld vol sociale media?

Door ons internetgebruik begeven we ons in de publieke ruimte, zelfs al is dat vanachter een computer bij ons thuis, aldus businessfilosoof Jochanan Eynikel. Daardoor wordt het steeds moeilijker om onze privacy te bewaken en onze anonimiteit te bewaren.

Om je als mens te kunnen ontplooien heb je soms exposure nodig en soms anonimiteit. Volgens criminoloog Christophe Busch moeten we de vrijheid hebben om daartussen te kiezen, de vrijheid om zelf te beschikken over onze informatie. Dat is veel belangrijker dan angstvallig de anonimiteit proberen te bewaken.

Bovendien is anoniem blijven op internet een illusie, zegt journalist Jamie Bartlett. Aan de andere kant is het ook heel makkelijk om jezelf een andere identiteit aan te meten, een schuilnaam te gebruiken, of jezelf te "verstoppen" achter een TOR-netwerk of andere virtuele connecties. Dat kan handig zijn maar maakt ook misbruik mogelijk. Denk maar aan de zogenaamde trollen-legers.

Voor acteur Peter De Graef moeten we leren spelen met onze (online) persoonlijkheid. Via datamining wordt er door Facebook, Google en consorten een etiket op ons geplakt dat is gebaseerd op wat we bijna onbewust doen, consumeren of leuk vinden. Maar wie zijn we, los van dat etiket? Wie ben ik in wezen? Dat is waarnaar we moeten zoeken.

VRTNU VRTNU VRTNU