Spring naar inhoud

Heeft iedereen een talent of een passie?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 19 oktober 2018
Zoek je talent en je passie! Zo klinkt het wel eens in zelfhulpboeken van allerlei slag. Wij vragen ons panel van wijzen of iedereen wel is gezegend met een talent of een passie?

Volgens psychologe Elke Van Hoof heeft iedereen wel een of meerdere talenten meegekregen, maar het komt erop aan om die talenten ook te ontwikkelen. Dat heet dan zelfontplooiing en dat is een kwestie van vallen en opstaan. "Ik pleit ervoor om de frustratie en teleurstelling die gepaard gaat, moet gaan, met het ontwikkelen van talenten, om die niet te willen elimineren."

Kamagurka denkt niet dat iedereen een talent heeft, maar hij is het wel eens met Elke Van Hoof als het over mislukken gaat. "Talent is overroepen. De meeste mensen zijn gewoon maar aan het rotzooien in de marge." Daar hoort falen bij, maar falen kan ook leuk zijn. Als je maar passie hebt voor wat je doet.

Toch is passie niet altijd positief, zegt journalist en schrijver Joseph Pearce. "Denk maar aan Hitler en de zijnen, dat waren passionele haters."

Net zoals Joseph Pearce, Kamagurka, Paul Verhaeghe en Laura van Dolron wijst Hilde Kieboom op het belang van de omgeving waarin je opgroeit en de kansen die je krijgt om je talenten te ontwikkelen.

Met de jeugdwerking van Sant'Egidio in Antwerpen probeert Hilde Kieboom alvast kansarme kinderen te helpen om zichzelf te ontplooien en hun eigenwaarde te ontdekken. "Ook de zogenaamde probleemjongeren hebben talenten. Met geduld, liefde en het wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid, kunnen we hen de nodige kansen bieden."

VRTNU VRTNU VRTNU