Spring naar inhoud

Bedreigt de digitale (r)evolutie de democratie?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 18 januari 2019
In de 15 jaar dat Facebook bestaat is er heel wat veranderd. Sociale media zijn niet meer weg te denken uit de maatschappij van vandaag. Maar komt onze democratie ook in gevaar door de digitale (r)evolutie?

Voor deze vraag trokken we naar Media Fast Forward, een jaarlijks evenement rond technologie en innovatie mede georganiseerd door de VRT. Bij de vele sprekers op het evenement waren ook Katleen Gabriels, Jamie Bartlett en Jochanan Eynikel. Alle drie zijn ze op de een of andere manier bezig met ethiek en technologie.

Voor businessfilosoof Jochanan Eynikel kunnen democratie en technologie zowel een positieve als een negatieve invloed op elkaar hebben. Of de digitale technologie bedreigend is voor de democratie is niet eenduidig te zeggen. Hoe ga je om met digitale technologie, dat is de vraag.

Een goede democratie vergt geïnformeerde burgers, stelt moraalfilosofe Katleen Gabriels. Maar het gevaar is reëel dat de burger gefilterde of zelfs gemanipuleerde informatie krijgt toegediend. Denk maar aan het gebruik van algoritmes in de sociale media. Die zorgen ervoor dat we op een vrij onzichtbare manier beïnvloed kunnen worden. Een mogelijke oplossing is dan kritisch leren denken en een brede waaier van informatiebronnen raadplegen.

De Britse journalist Jamie Bartlett windt er geen doekjes om: de democratie is veel erger bedreigd dan we denken. Het probleem is dat de voordelen van sociale media (vrije meningsuiting, vrije organisatie, makkelijk platform) ons blind kunnen maken voor de nadelen (manipulatie, fake news, wantrouwen). "Zowel de democratie als de technologie zullen moeten veranderen, anders wordt het steeds lastiger om die twee met elkaar te verenigen," aldus Jamie Bartlett.

VRTNU VRTNU VRTNU