Spring naar inhoud

Bepalen lichaam en geest elk evenveel wie je bent?

Grote Vragen

© vrt
geschreven op 07 oktober 2018
In de reeks Grote Vragen leggen we een levensvraag voor aan een panel van wijzen. Deze keer willen we weten in hoeverre de mens bestaat uit lichaam en/of geest.

Volgens filosoof Andreas De Block is het onmogelijk om te antwoorden op de vraag of lichaam en geest elk evenveel bepalen wie je bent. Lichaam en geest zijn zo verstrengeld dat je niet kunt zeggen waar het ene eindigt en het andere begint.

Ook psycholoog Paul Verhaeghe gelooft niet in de splitsing tussen lichaam en geest. Wie wij zijn is een interactie tussen het biologische, het psychologische én niet te vergeten het sociale. Onze omgeving is zeer bepalend voor wie we zijn en heeft zijn effect op het biologische (het lichaam) en het psychologische (de geest).

Meer nog, zegt journalist Joseph Pearce, de mens die lichaam en geest in evenwicht weet te houden, moet nog geboren worden. En om zijn punt duidelijk te maken, citeert hij uit het boek 'Mythos - De Griekse mythen herverteld' van Stephen Fry: "Net als de goden is ook de mens krijgshaftig, maar creatief; wijs, maar woest; liefhebbend, maar jaloers; teder, maar bruut; gevoelig, maar wraakzuchtig." Lichaam en geest spelen daarbij allebei een rol, de ene keer is het lichaam meer bepalend, de andere keer de geest.

Volgens stand-upfilosofe Laura van Dolron is de eenheid van lichaam en geest niet absoluut. Je begint met heel veel lichaam en langzaamaan wordt de geest steeds belangrijker totdat je het lichaam moet achterlaten. Investeren in je geest is zo ook een soort voorbereiding op sterven.

VRTNU VRTNU VRTNU