Spring naar inhoud

Rwanda

geschreven op 25 april 2017

Rwanda

De getuigen

Na deze aflevering, biedt Canvas.be je graag gesprekken met getuigen aan. Elk van de getuigen wil dat de waarheid over de genocide aan het licht wordt gebracht, zodat de Rwandezen eindelijk kunnen herademen.

Agathe Kanziga?

De 75-jarige Agathe Kanziga is de weduwe van de Rwandese Hutu-president Juvénal Habyarimana (1936-1994). Sinds die in 1973 met een staatsgreep aan de macht kwam, was zij de ‘première dame’ van Rwanda en stond ze naast haar man in het centrum van de macht.

De dood van Habyarimana

Juvénal Habyarimana in 1980.

Op 6 april 1994 werd het presidentiële vliegtuig van Habyarimana neergeschoten. Hierbij kwamen twaalf inzittenden, waaronder Habyarimana en de Burundese president Cyprien Ntaryamira, om het leven.

Die moordaanslag was het startschot van massaal geweld in Rwanda. De volgende nacht werd de genocide tegen de Tutsi’s door extremistische Hutu’s in gang gestoken.

Volgens de Rwandese overheid kwamen in slechts 100 dagen meer dan een miljoen Rwandezen, zowel Tutsi’s, als Hutu’s die verdacht werden van collaboratie met het Tutsi rebellenleger. Elke Hutu die niet meedeed aan de genocide tegen de Tutsi werd als verdacht beschouwd.

Het beleid van Kagame

In Rwanda mag men van Tutsi-president Paul Kagame niet spreken over de Hutu-slachtoffers. Wie dat doet, is zogezegd een ontkenner van de genocide op de Tutsi's. Meer nog, hier staan zelfs gevangenisstraffen op. Nochtans vonden ook vele Hutu’s de dood in deze humanitaire ramp.

Paul Kagame in 2006

"Er zijn vandaag miljoenen Rwandezen die het recht niet hebben om te rouwen om hun vermoorde Hutu-familieleden", aldus Agathe Kanziga. "Want als ze daar iets over zeggen, krijgen ze te horen dat zij negationisten zijn."

De genocide van 1994 wordt vaak als een op zichzelf staande tragedie beschouwd, maar die wordt nu geplaatst in de context van een burgeroorlog die al sinds oktober 1990 aan de gang was.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat de etnische spanningen tussen de Tutsi-elite en de Hutu-meerderheid teruggaan tot de 19de eeuw.

Meer lezen?

Weduwen na de val toont je hoe de genocide in Rwanda de gemoederen blijft beroeren. Iedereen die meer wil weten over deze tragische gebeurtenis, kan meer informatie krijgen dankzij de artikels hieronder.

VRTNU VRTNU VRTNU