Spring naar inhoud

Iran

geschreven op 18 april 2017

Iran

De getuigen

Na deze aflevering, waarin Farah Diba haar kant van het verhaal vertelt, biedt Canvas.be je graag enkele gesprekken met getuigen aan. Zij geven hun kijk op het gesprek met de weduwe van de sjah.

Maak kennis met Farah Diba

In Parijs ontmoet Peter Verlinden de 78-jarige Farah Diba, de laatste keizerin van Iran en de weduwe van sjah Mohamad Reza Pahlavi (1919-1980).

Haar jeugd bracht Farah Diba door in de Iraanse hoofdstad Teheran, waarna ze richting Parijs trok voor een architectuuropleiding. Hierdoor kwam zij in 1959 in contact met de sjah: Farah Diba leerde haar toekomstige man kennen toen ze met enkele Iraanse studenten gekozen werd om hem te ontmoeten.

De sjah en zijn vrouw voor het vertrek na een staatsbezoek aan de Verenigde Staten.

Datzelfde jaar trouwde het koppel. Het was een sprookjeshuwelijk vol glitter en glamour. Daartegenover stonden de groeiende politieke spanningen in Iran, waar de stedelijke elite het Westen als voorbeeld nam terwijl het platteland nagenoeg in feodaliteit leefde.

Uiteindelijk leefde Farah Diba 20 jaar aan de zijde van de sjah. Hierdoor is zij een kroongetuige van de regeerperiode van haar man, van de onrust in Iran en van de grote islamitische revolutie die erop volgde.

Khomeini komt aan het roer

De grote omwenteling vond plaats op 16 januari 1979. Toen de geestelijke leider Ruhollah Khomeini de macht overnam en Iran omtoverde tot een islamitische republiek, kwam er een einde aan het 2500 jaar oude Perzische koninkrijk.

Ruhollah Khomeini

Miljoenen Iraniërs, zowel links progressieven als rechts conservatieven, steunden Ruhollah Khomeini in zijn strijd tegen de sjah. Het Westen, dat voordien een goede diplomatieke band had met de sjah, keerde zich tegen hem.

Hoe is het zover kunnen komen? Waar ging het zo fout met het regime van de sjah dat zovelen zich tegen hem keerden?

"Ik kan nog altijd niet geloven hoe het mogelijk is dat de mensen Khomeini en de religieuzen hebben verkozen om vrijheid en democratie te krijgen", aldus Farah Diba.

Wat je niet zag op televisie

Tijdens de opnames gaf Farah Diba een rondleiding door haar huis en toonde ze haar persoonlijke kunstverzameling. Hierbij kwam ook een cartoon van De Kat, getekend door Philippe Geluck, ter sprake.

Meer lezen?

Farah Diba, haar leven in ballingschap, de naweeën van de Iraanse revolutie in '79, ... Voor diegenen die nog meer willen ontdekken heeft Canvas.be alvast enkele nieuwsartikels uit buitenlandse media opgesomd. Je kan ze hieronder ontdekken.

VRTNU VRTNU VRTNU