Spring naar inhoud

Egypte

geschreven op 02 mei 2017

Egypte

In de derde en laatste aflevering ontmoet Peter Verlinden de 83-jarige Jehan Safwat Raouf. Zij is de weduwe van Anwar Sadat (1918-1981), de derde president van Egypte.

Ontmoet Jehan Safwat Raouf

Jehan Safwat Raouf is de dochter van een Egyptische chirurg en een Britse muzieklerares. Ze was nog geen 16 toen ze trouwde met Anwar Sadat, die toen nog maar pas uit de gevangenis kwam als jonge activist tegen de Britse bezetting van Egypte.

Jehan leefde 32 jaar aan zijn zijde en maakte met haar man historische momenten mee: van de revolutie in 1952 waarbij het koninkrijk van Faroek ten val werd gebracht, over de regeerperiode van Nasser tot en met Sadats presidentschap.

De getuigen

Canvas.be laat getuigen aan het woord die het Egypte van Anwar Sadat hebben meegemaakt. Zij reageren op de aflevering, waarin Jehan Sadat haar kant van het verhaal vertelt.

Anwar Sadat?

Anwar Sadat was de eerste Arabische leider die vrede wou sluiten met de Joodse staat Israël. Voor zijn rol bij het vredesproces en de befaamde Camp David-akkoorden kreeg hij, samen met de Israëlische premier Begin, de Nobelprijs van de Vrede: het was een zegen voor het Westen, maar een doorn in het oog van de Palestijnen en de Arabische wereld.

Van links naar rechts: Menachem Begin, Jimmy Carter en Anwar Sadat in Camp David.

"Het zou voor hem natuurlijk veel gemakkelijker zijn geweest om zich als president van Egypte net als vele andere leiders te beperken tot slogans tegen de Israëlische bezetting en tegen dit en tegen dat", aldus de weduwe van Anwar Sadat.

"Maar hij was een doener. Als de andere Arabische landen hem destijds gevolgd hadden, dan zouden we nu in vrede leven. Maar ze zijn hem niet gevolgd."

Anwar Sadat werd in 1981 door muitende soldaten vermoord tijdens een militaire parade. De Egyptenaren bleven verweesd achter in een arm land, zonder socio-economische structuur en met een volk dat - ideologisch gezien - meer verdeeld is dan ooit.

VRTNU VRTNU VRTNU