Spring naar inhoud

Steenkool

Een springlevend fossiel

Natalie en Jonas brengen een bezoek aan de steenkoolmijn in Gevra. - © Hotel Hungaria
geschreven op 12 april 2018

De eerste aflevering gaat over steenkool, de meest vervuilende fossiele energiebron die we vandaag nog gebruiken.

Voor België was het in de vorige eeuw een bron van rijkdom. In India is dat nog altijd zo en in Amerika zit steenkool sinds de verkiezing van Donald Trump weer in de lift, tot spijt van de burgemeester van Pittsburgh.

Van België naar India

België heeft zijn rijkdom voor een stuk aan steenkool te danken: tot de jaren ’50 was steenkool heel belangrijk voor onze economie. Natalie en Jonas brengen een bezoekje aan voormalig mijnwerker Jean Ooms en Mark Eyskens, één van de ministers in de regering die de Belgische steenkoolmijnen sloot.

Wat steenkool voor België was in de eerste helft van de 20ste eeuw, is deze grondstof nu voor India. De vraag naar energie stijgt er voortdurend. Daarbovenop zullen nog eens 250 miljoen Indiërs voor het eerst toegang krijgen tot elektriciteit in de komende jaren. Een groot deel van die elektriciteit wordt opgewekt in Indiase steenkoolcentrales.

Jonas en Natalie gaan naar Delhi

Maar...

Dat heeft enorme gevolgen voor de luchtkwaliteit. Wanneer Natalie en Jonas de stad Delhi bezoeken, hangt er een recordhoeveelheid smog.

Tegelijkertijd heeft de steenkoolwinning ook enorme gevolgen op het landschap. De stad Korba - een halve eeuw geleden nog een dorp - is uitgegroeid tot een stad die groter is dan Antwerpen. Dat is vooral het gevolg van de mijnbouw.

Denk maar aan de steenkoolmijn in Gevra, de grootste open steenkoolmijn in Azië en de tweede grootste ter wereld.

In India ontdekken Jonas en Nathalie de steenkoolmijn in Gevra.

Wat met de Verenigde Staten?

In de Verenigde Staten zit steenkool sinds de verkiezing van Donald Trump weer in de lift.

In Kentucky praten Natalie en Jonas met Grant Quasha, een jonge mijneigenaar die net een mijn heeft geopend. Daar wil hij de komende decennia miljoenen tonnen steenkool ontginnen, met dank aan de nieuwe Amerikaanse president. Terwijl ze op de werf van de mijn staan, noemt hij de akkoorden van Parijs ‘bullshit’.

‘Pittsburgh, not Paris’, zei Trump toen hij de stekker uit de Parijs-akkoorden trok. Daarmee bedoelde hij dat hij de steenkoolmijnen in Pittsbugh en de rest van Pennsylvania belangrijker vond dan het klimaatakkoord.

Bill Peduto, de burgemeester van Pittsburgh, was ‘not amused’: zijn stad is net een voorbeeld als het over de energie-industrie gaat. Natalie en Jonas mogen op bezoek bij de burgemeester. Hij vertelt hoe je een stad met een rijk steenkoolverleden kunt veranderen in een groene en CO2-vriendelijke plaats.

En hoe dat ook nog eens economisch interessant kan zijn...

VRTNU VRTNU VRTNU