Spring naar inhoud

Olie

Een bodemloos vat

In Koeweit komen Natalie en Jonas meer te weten over de olieproductie. - © Hotel Hungaria
geschreven op 12 april 2018

In de tweede aflevering zoeken Natalie en Jonas uit waar we staan met de productie en het gebruik van olie als energiebron.

Van steenkool kan je zeggen dat er landen zijn die er veel van gebruiken en landen die dat minder doen.

Maar élk land is een olieland.

Iedereen verbruikt olie: voor transport, om energie op te wekken, voor de industrie, ... Kortom, olie is overal.

De Antwerpse haven

Net zoals steenkool is ook olie een bron van welvaart.

Een goed voorbeeld? Dat vind je in de haven van Antwerpen, waar je de grootste petrochemische cluster van Europa kan vinden. "Het belang daarvan valt niet te onderschatten," aldus havenschepen Marc Van Peel (CD&V). Hij vertelt hoe de Antwerpse haven na de Tweede Wereldoorlog uitgroeide tot een economische pijler van ons land en hoe de Belgische petrochemie een wereldspeler werd.

Als verbruiker is elk land een olieland. Maar de landen die olie produceren en exporteren zijn niet zo talrijk.

Naar het Midden-Oosten

Natalie en Jonas reizen naar Koeweit, een olieland in de woestijn. Het land is kleiner dan België, maar bezit acht procent van de wereldwijde oliereserves.

Ter vergelijking: Venezuela heeft drie keer zoveel bewezen oliereserves als Koeweit, maar dat land is meer dan 50 keer groter en heeft tien keer zoveel inwoners. Saoedi-Arabië is zelfs 100 keer groter dan Koeweit en heeft tien keer zoveel inwoners.

Met andere woorden, per capita heeft niemand meer olie dan de Koeweiti’s en het land draait dan ook op olie.

En als het aan de jongeren ligt die Natalie en Jonas ontmoeten op de universiteit, blijft Koeweit een olieland tot de laatste druppel uit de woestijngrond is gehaald.

De gevolgen?

Maar dat kan grote gevolgen hebben voor de planeet...

Als we alle oliereserves zouden opbranden, dan halen we nooit de doelstelling van Parijs dat de aarde niet meer dan 2 graden mag opwarmen. En dan zal het zeeniveau op termijn stijgen.

Wat er dan zal gebeuren, kan je vandaag al ontdeken op Isle de Jean Charles, aan de golf van Mexico in Louisiana. Op 60 jaar is 95 procent van het eiland verdwenen in de zee. Er wonen nog maar een paar tientallen mensen. De meeste inwoners van het eiland zijn verhuisd naar hoger gelegen land: de eerste klimaatvluchtelingen van de Verenigde Staten.

VRTNU VRTNU VRTNU