Spring naar inhoud

Kernenergie

Een noodzakelijk kwaad?

Natalie en Jonas gaan op pad in Fukushima - © Hotel Hungaria
geschreven op 12 april 2018

In vergelijking met fossiele brandstoffen is kernenergie wereldwijd gezien een randfenomeen.

Er zijn slechts weinig landen die een beroep doen op kernenergie. In België is echter kernenergie een van de belangrijkste energiebronnen: ongeveer de helft van de Belgische elektriciteit komt uit de reactoren in Doel of Tihange.

De kerncentrale in Doel

Koloniaal verleden

De belangrijkste uraniummijn in de eerste helft van de 20ste eeuw lag in Belgisch Congo: de Shinkolobwe-mijn in Katanga. Die leverde zelfs het uranium voor de bommen die op Hiroshima en Nagasaki werden gedropt.

In het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren ligt nog een brok uranium uit die mijn, niet meer openlijk te bekijken door het publiek zoals vroeger, maar veilig opgeborgen in een van de kelders.

Terwijl Natalie en Jonas heel kort mogen kijken naar het okergele stuk uranium, schetst energiespecialist Luc Barbé kort de geschiedenis van kernenergie in België.

Voor- en nadelen

Enkele voordelen van kernenergie? Met slechts één kilo uranium kan je ongeveer evenveel energie opwekken als met 90.000 kilo steenkool. Tegelijkertijd stoten kerncentrales geen CO2 uit.

In Fukushima ontdekken Natalie en Jonas het stralingsniveau.

Maar er zijn ook nadelen.

Als het fout loopt met een kerncentrale, loopt het goed fout. Dat gebeurde niet alleen in 1986 in Tsjernobyl, maar ook in 2011 in Fukushima.

Natalie en Jonas rijden door Fukushima naar de ontplofte centrale van Daichii. Terwijl ze dichter bij de centrale komen, stijgt de stralingsmeter in de wagen. Het landschap is bedekt met plastic zakken vol afgegraven grond. De overheid probeert de mensen stilaan weer in de zone rond de centrale te krijgen.

Alleen...

In tegenstelling tot Vlaanderen is Fukushima geen dichtbevolkte streek.

Als er in Doel een nucleair incident gebeurt - waardoor een zone van 20 kilometer rond de centrale ontruimd moet worden - moet meer dan een miljoen mensen geëvacueerd worden, inclusief de haven van Antwerpen. Het Crisiscentrum Binnenlandse Zaken heeft scenario’s klaarliggen om zo’n evacuatie te organiseren, maar op een ramp van zo’n schaal kan je eigenlijk nooit echt voorbereid zijn, klinkt het.

Een ander probleem van kernenergie? Hoogradioactief afval.

Het gaat slechts om een fractie van alle kernafval, maar die fractie blijft wel 240.000 jaar lang radioactief en schadelijk voor de mens en voor de natuur. Het moet dus veilig opgeborgen worden: in Mol doet men 225 meter onder de grond onderzoek naar de beste manier om kernafval te begraven.

VRTNU VRTNU VRTNU