Spring naar inhoud

De energietransitie

Van grijs naar groen

© Hotel Hungaria
geschreven op 12 april 2018

De vijfde aflevering van Watt maakt tijd voor de energietransitie van fossiele brandstoffen en kernenergie naar een volledig hernieuwbare energievoorziening.

Dat zal alleen lukken als we verschillende energiesystemen tegelijkertijd inschakelen. Wereldwijd speelt aardgas een grote rol in de energietransitie. Dat is nog steeds een fossiele brandstof, maar het is er eentje die minder vervuilend is dan steenkool of olie.

Aardgas? Schaliegas?

In de gascentrale in Drogenbos zien Natalie en Jonas hoe een vliegtuigmotor evenveel energie produceert als 600 windmolens. En een gascentrale kan wat zonnepanelen en windmolens niet kunnen: snel aan- en uitschakelen.

In Japan werden alle kerncentrales uitgeschakeld na de ramp in Fukushima. Meteen daarna moest het land massaal aardgas invoeren om niet zonder stroom te vallen. Ook bij ons zullen er gascentrales bijgebouwd worden als de kerncentrales sluiten.

In België gebruiken we voornamelijk aardgas. In de Verenigde Staten is schaliegas ‘booming business’. Schaliegas is gas dat je uit gesteente haalt door dat gesteente te breken. In Europa gebeurt dat niet, omdat schaliegas winnen alleen kan door chemicaliën in de bodem te spuiten om zo het gas eruit te krijgen.

Natalie en Jonas ontdekken het principe van schaliegas

Met soms kwalijke gevolgen voor de omgeving...

In Clearville, Pennsylvania gaan Natalie en Jonas op bezoek op de boerderij van Wayne en Angel. Vlakbij hun land wordt sinds tien jaar schaliegas gewonnen, verwerkt en opgeslagen. Sinds het begon, vallen er regelmatig dieren dood in de wei.

Er zit onder meer arseen in het drinkwater en dat tast de lever van de dieren aan. Volgens het gasbedrijf doen ze alles volgens het boekje, maar daar hebben Wayne en Angel grote twijfels bij.

Naar een nuluitstoot

Gas speelt een grote rol in de overgang naar een volledig hernieuwbare energievoorziening zonder uitstoot van CO².

Toch zetten meer en meer steden en landen een deadline op een nuluitstoot. Zo wil het Deense stadje Sonderborg wil tegen 2029 geen CO2 meer uitstoten. In Kopenhagen is de stadsinfrastructuur aangepast om zoveel mogelijk auto’s uit de stad te houden. Het vriest 10 graden, maar toch zien Natalie en Jonas hoe duizenden Denen zich al fietsend door de ochtendspits bewegen.

Ook de industrie kan een belangrijke rol spelen in de weg naar een toekomst zonder CO².

De Antwerpse haven alleen al verbruikt zo’n tien procent van alle elektriciteit in België. Jonas en Natalie horen van Wouter De Geest, CEO van BASF, en Jacques Vandermeiren, CEO van het Antwerpse havenbedrijf, hoe zij mee willen werken aan de energietransitie.

De Geest en Vandermeiren stellen vast dat het in België niet eenvoudig is om langetermijnplannen voor de industrie te maken, omwille van de regionale en nationale politieke besluitvorming.

VRTNU VRTNU VRTNU