Spring naar inhoud

Wapenstilstand op Canvas

11 november 2018

We will remember them - © Off World - canvas
geschreven op 05 november 2018

Zondag 11 november 2018 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Canvas herdenkt de Wapenstilstand met aangrijpende reportages en historische documentaires. Een overzicht...

(Je kan deze documentaires tot 11 december bekijken op VRT NU)

World War I: the final hour

20u55: World War I: the final hours

Op 8 november 1918 kwamen een Brit, een Fransman en een Duitser samen in een treinwagon, ergens in een bos nabij Parijs. Hun ontmoeting zou drie dagen duren. Hun doel: na vier jaar gruwelijke strijd eindelijk vrede brengen in Europa. Deze BBC-documentaire ontrafelt de buitengewone gebeurtenissen die leiden tot de uiteindelijke wapenstilstand, en focust op de drie protagonisten: de Engelse navy-admiraal Rosslyn Wemyss, de Franse maarschalk Ferdinand Foch en de Duitse onderhandelaar Matthias Erzberger. Wat waren de gevolgen van deze wapenstilstand, niet alleen voor de ondertekenaars op de trein, maar ook voor alle betrokken landen? Het verhaal van het einde van een wereldoorlog en het begin van een andere...

We will remember them

21u55: We will remember them

Sinds 1919 lijkt het leven in Ieper en omstreken bijna geheel in het teken te staan van het herdenken van de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar 2018, 100 jaar na de wapenstilstand, belooft een uitzonderlijke periode te worden in de Belgische geschiedenis. Nog nooit eerder werd een oorlog zo groots herdacht. Documentairemaakster Annabel Verbeke groeide op in Ieper, waar sinds 1928 elke dag opnieuw de Last Post wordt geblazen. Nu maakt ze een fascinerende reis doorheen dit herinneringslandschap en stuit op de meest uiteenlopende en soms zelfs tegenstrijdige manieren van herdenken. Ze durft kritisch te kijken naar de 'disneyficatie' van hele gebeuren. Want in hoeverre refereren de perfect onderhouden idyllische kerkhoven eigenlijk nog aan de gruwel van weleer? Waar ligt de grens tussen sereen herdenken en platte commercie? We will remember them is een auteursdocumentaire die doet nadenken.

Publiek geheim

22u55: Publiek geheim: de raid op Zeebrugge

Sven Speybrouck begint dit verhaal op een verlaten stuk muur in de haven van Zeebrugge, de 'mole' genaamd. De mole is de stille getuige van een spectaculaire nachtelijke raid op Zeebrugge door het Britse leger op 22 april 1918. Met deze actie wilden de Britten een einde maken aan de vele aanvallen op geallieerde schepen door Duitse U-boten die vanuit Zeebrugge vertrokken. Collin, een achterneef van één van deze Britse matrozen, neemt Sven op sleeptouw: van de White Cliffs of Dover over het Kanaal tot aan het moeizame gevecht op de mole van Zeebrugge. Hun tocht wordt geïllustreerd met origineel archiefmateriaal. De vraag die rest: zijn de Britten in hun opzet geslaagd?

De allerlaatste getuigen

23u25: De allerlaatste getuigen: uitzicht op vrede

Hoogbejaarden getuigen vertellen over hun kinderjaren tijdens de Groote Oorlog. Niet de grote geschiedenis, maar de kleine verhalen van het dagelijkse leven. Weerzinwekkende anekdotes over dood en vernieling, maar ook ontroerende of grappige verhalen halen ze zich nog levendig voor de geest. 100 jaar na de feiten roepen de herinneringen nog sterke emoties op. In deze aflevering denken ze terug aan die laatste dagen van de oorlog. Zoals één van hen zegt: "Rond de elfste november komt dat nog altijd in mijn geheugen. Als er van de Wapenstilstand iets te doen is, hé... En ik was zeven jaar oud. Hoe is het mogelijk!"


VRTNU VRTNU VRTNU