Spring naar inhoud

Youssou N'Dour

geschreven op 18 augustus 2017

Youssou N'Dour

Live in Paleis 12 in Brussel

Vrijdag 27 juli 2018 komt Youssou N'Dour naar Brussel voor een concert samen met zijn groep Super Étoile de Dakar. Ze beloven om er een groots feest op z'n Senegalees van te maken. De ideale soundtrack voor onze warme zomerdagen.

In augustus 2017 zocht Alicja Gescinska de Afrikaanse wereldster op in zijn thuisstad Dakar. Het werd een bijzondere aflevering van de documentairereeks Wanderlust, met Youssou N'Dour als een muzikale verhalenverteller.

Muziek is een sterke kracht. Muziek is ook een taal. Soms is de muziek in Afrika een vorm van journalistiek. In plaats van het artikel te lezen, luister je naar de muziek en de boodschap in de tekst. De boodschap wordt zo gemakkelijker begrepen.

Youssou N'Dour in Wanderlust

Youssou N'Dour is de bekendste Afrikaanse muzikant uit de geschiedenis. Zijn muziek leverde hem naast een Grammy Award, samenwerkingen op met onder meer Peter Gabriël, Sting, Bruce Springsteen en Neneh Cherry. Hij heeft miljoenen fans over de hele wereld en zijn liedjesteksten getuigen van een grote dosis engagement. Op Afrikaanse ritmes stuurt hij moeilijke thema's de wereld in.

Traditie en moderniteit

Youssou komt uit een geslacht van ‘griots’, traditionele muzikale verhalenvertellers. Zijn grootmoeder langs moeders kant voedde hem op in de tradities van de griot-cultuur. Deze moderne Afrikaanse troubadours hebben binnen de stammencultuur van Senegal een vooraanstaande rol.

Youssou N'Dour zingt meestal in de taal van zijn stam, het Wolof, maar af en toe klinken in zijn teksten ook Franse en Engelse woorden door. Zijn talent werd op jonge leeftijd ontdekt en bracht hem snel internationale successen.

In 2004 kreeg Youssou N'Dour een Grammy Award voor zijn album Egypt, een plaat waar hij de islam bezingt als een religie van vrede en tolerantie. Met deze ode aan de islam verwoordt hij zijn geloof als moslim.

In alles wat ik doe is de moslim in mij aanwezig. Het beïnvloedt mijn dagelijks leven. Het is ook een van de redenen van mijn engagement. Religie zorgt ervoor dat ik toleranter ben. Het maakt dat ik beter kan luisteren. Ik denk dat het belangrijk is dat iedere mens in iets kan geloven.

Youssou N'Dour in Wanderlust
Dakar, Senegal en de wereld

Youssou N'Dour is niet alleen de bekendste Afrikaanse muzikant uit de geschiedenis. Hij is ook eigenaar van een televisiezender, een mediabedrijf en een nachtclub. In 2012 stelde hij zich kandidaat als president van Senegal.

Wegens onvoldoende wettige handtekeningen werd hij uitgesloten als presidentskandidaat, maar hij werd door de nieuwe president wel aangesteld als minister van Cultuur. Tot 2013 oefende hij deze functie met veel enthousiasme uit. Nu is hij nog altijd adviseur van de president.

Hij werd door Time uitgeroepen tot één van de 100 meest invloedrijkste mensen ter wereld, een eretitel die hij vooral te danken heeft aan zijn werk als mensenrechtenactivist.

Toen ik de passie van de muziek voelde, op jonge leeftijd, werd mijn droom duidelijker. Ik wilde rondreizen met mijn muziek. Dat was mijn droom. Vanuit de Medina kon ik de zee zien. 's Nachts zag ik de boten uitvaren en vertrekken. En in die tijd vertelden we tegen elkaar dat we naar Amsterdam zouden vertrekken of ergens ver weg konden gaan. Zo droomden we. Het waren jongensdromen.

Youssou N'Dour in Wanderlust

Jaren na die jongensdromen zou zijn muziek de wereld veroveren en ondertussen reist de Senegalese zanger naar alle uithoeken van de wereld. Maar altijd keert hij terug naar Dakar, zijn thuishaven. Zijn jeugd, zijn geloof, zijn familie, zijn lief en leed liggen in de hoofdstad van Senegal.

Bezoek tijdens de ramadan

In Dakar leeft Youssou N'Dour afgeschermd van de buitenwereld. Een heel bataljon security-mensen en assistenten waakt over zijn privacy.

Gewoonlijk geeft hij een interview van een uur op de hotelkamer. Maar dankzij geduld en lange onderhandelingen mocht de ploeg van Wanderlust hem drie dagen lang telkens enkele uren volgen in zijn persoonlijke leven.

Alicja bezoekt hem in zijn woning tijdens de ramadan en kan hem volgen tijdens repetities in zijn muziekstudio. Samen delen ze de Iftar en praten ze over geloof, engagement en een beter Afrika.

VRTNU VRTNU VRTNU