Spring naar inhoud

Marcel Möring

geschreven op 31 augustus 2017
"Ik ben de wandelende Jood in levenden lijve."

In de tweede aflevering van Wanderlust gaat Alicja op bezoek bij schrijver Marcel Möring in Rotterdam. Samen reizen ze ook naar Drenthe in het noorden van Nederland, de streek die in zijn genen zit en waar hij regelmatig naar terugkeert. Op zoek naar zijn afkomst, bestemming en identiteit.

Marcel Möring is een van de belangrijkste schrijvers van Nederland. Hij staat bekend als een krachtige verhalenverteller die compromisloos te werk gaat. Gemiddeld doet hij er zeven jaar over om een boek te schrijven, maar niet zonder resultaat. Zijn boeken werden vertaald in vijftien verschillende talen en hij sleepte meermaals prestigieuze prijzen in de wacht, waaronder de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil.

Hij heeft altijd geweten dat hij schrijver wou worden. Op zijn dertiende las hij al James Joyce en wilde hij wereldkampioen schrijver worden. Schrijven is voor hem alles, een roeping, een ‘raison d’etre’.

Ik ben vooral een schrijver, en een beetje mens. Voor mij is de zin van het bestaan om te doen wat ik doe, om te schrijven. Voor iedereen is de zin van het bestaan anders. Het is in ieder geval de zin zoeken van je bestaan en daaraan toe te geven, en dat met volledige aandacht te doen.

Marcel Möring in Wanderlust
Impossant oeuvre

Marcel Möring heeft ondertussen een imposant oeuvre bij elkaar verzameld. Hij debuteerde in 1990 met de roman 'Mendels erfenis', waarvoor hij de Geertjan Lubberhuizenprijs kreeg. In dit boek worstelt de hoofdpersoon met het verleden van zijn Joodse familie.

Voor de roman 'Het Grote Verlangen' (1992), over twee broers en een zus die hun ouders verloren in een ongeluk, en elk anders omgaan met het verdriet, kreeg hij de AKO Literatuurprijs.

In 'Babylon' (1997) inspireerde Möring zich door de joodse religieuze verhaalcultuur, en kreeg hij de Gouden Uil Literatuurprijs. Verder schreef hij onder andere de trilogie 'Dis' (2006, F. Bordewijkprijs 2007 en de longlist van de Libris Literatuur Prijs en AKO Literatuurprijs) , 'Louteringsberg' (2011) en 'Eden' (2017), gemodelleerd naar de ‘Divinia Commedia’ van Dante. Zijn boeken zijn doorspekt met verwijzingen naar literatuur, filosofie en geschiedenis.

Möring werd geboren in Enschede, tegen de Duitse grens, maar het gezin verhuisde al snel naar Assen in Drenthe, dat in zijn boeken een prominente rol speelt. Een streek die in zijn genen zit en waar hij regelmatig naar terugkeert.

Marcel had een hervormde vader en een joodse moeder. Hoewel het gezin weinig met het geloof bezig is, en vooral de traditionele feesten viert, krijgt hij als kind een kinderbijbel. Dat verslond hij binnen de twee jaar. God was de eerste achttien jaar van zijn leven een constante, nadien raakte hij zijn geloof kwijt.

Joodse identiteit

Pas toen hij acht was, vertelde zijn moeder hem dat hij joods was. De indruk die dat op hem maakte en de zoektocht naar de Joodse identiteit en geschiedenis tekenen zijn leven en zijn oeuvre.

Het is voor hem een belangrijk onderwerp. De thema’s die zijn boeken doorkruisen zijn ontworteling, de zoektocht naar identiteit, ballingschap, het verleden, het gevoel van niet thuis zijn, de ‘wandelende Jood’, gevoelens van verlies, schuld en angst.

Als Jood zit hij opgezadeld met een beladen geschiedenis en met het gevoel van anders zijn. Hij noemt zichzelf de wandelende Jood die ontworteld is en zich nergens thuis voelt. Al meer dan 30 jaar woont hij in Rotterdam, maar een thuisgevoel heeft hij daar niet.

Ik ben de wandelende Jood in levenden lijve, ik voel me nooit ergens thuis. Ik ben heel vaak verhuisd en kom uit een familie die voortdurend verhuisde. Ik voel geen enkele band of worteling met welke plaats dan ook. Er is maar één plek die voor mij thuis is en dat is mijn werkkamer. Als kind zat ik altijd op mijn kamer te schrijven. Dat was mijn manier om me te onttrekken aan de werkelijkheid.

Marcel Möring in Wanderlust
VRTNU VRTNU VRTNU