Spring naar inhoud

Raoul Servais

geschreven op 03 oktober 2017
"Ik ben niet bang voor de dood, ik ben bang om te stoppen met leven."

Raoul Servais (89) is een pionier van de Belgische animatiefilm. Hij heeft een passie voor schoonheid en is na twintig films nog steeds elke dag aan het werk aan nieuw materiaal. In deze aflevering van Wanderlust zoekt Alicja Gescinska hem op in Leffinge, een dorpje in de polders aan de kust, waar ze praten over zijn levenskracht, positivisme en streven naar een betere wereld.

Indrukwekkend oeuvre

Raoul Servais is een van de meest innovatieve Belgische filmmakers van de twintigste eeuw. Aan de academie van Gent richtte hij de allereerste school voor animatiefilm in Europa op. Hij maakte twintig films en sleepte meer dan vijftig prijzen in de wacht, waaronder de Gouden Palm in Cannes voor Harpya in 1979. Internationaal scheert Servais hoge toppen, maar in België is hij minder bekend.

Zijn eerste volledig afgewerkte film is Havenlichten (1960). Met Taxandria voltooit hij in 1994 zijn eerste langspeelfilm. Terwijl hij aan de film schreef, vond hij een nieuwe filmtechniek uit: de Servaisgrafie liet echte acteurs toe om rond te lopen in animatiedecors, lang voordat dat mogelijk werd door computeranimatie. De meest recente film van Servais is Tank (2015) met een sterke anti-oorlogsboodschap.

De oorlog is een vaak voorkomend thema in de films van Raoul Servais. Hij is een vurige pacifist die streeft naar een betere wereld en gelooft in de goedheid van de mens.

Tegenslagen zijn nuttig als ervaring. De moeilijke momenten beschouw ik als een les in standvastigheid en moed. Positief denken is belangrijk.

Raoul Servais in Wonderland

Zijn animatiefilms getuigen van een grote maatschappelijke geëngageerdheid. Raoul Servais is een wereldverbeteraar, die nog altijd fulmineert tegen onrechtvaardigheid in de samenleving, maar blijft hoop hebben dat het wel goed komt. En hij pleit voor een dialoog met andersdenkenden, voor actie en reactie in plaats van apathie, fatalisme en gemakzucht.

Levenslust

Ondanks zijn bekendheid, heeft Servais altijd de schijnwerpers geschuwd. Hij blijft eerder bescheiden en zoekt de anonimiteit op. Hij woont in Leffinge, een dorpje in de polders op een boogscheut van de zee, waar hij alleen woont sinds de dood van zijn vrouw enkele jaren geleden.

Zijn tafel, met zicht op de tuin en af en toe een verdwaalde zeemeeuw, neemt een centrale plaats in in zijn huis: hier wordt gegeten, gewerkt, getekend en geschreven. En hij denkt nog lang niet aan stoppen met werken. Zijn levenskracht en enthousiasme drijven hem voort. Hij heeft zijn zin en nieuwsgierigheid in het leven nooit verloren.

Het leven is boeiend. Ik denk niet aan de dood, ik ben niet bang van de dood, ik ben bang van niet meer te leven. Ik leef zodanig graag dat ik het niet zou willen verliezen. Er is nog zoveel te ontdekken, nog zoveel dat ik zou willen weten.

Raoul Servais in Wanderlust

In deze aflevering van Wanderlust gaat Alicja Gescinska op bezoek bij Raoul Servais in Leffinge. Ze wandelen ook samen langs het strand van Oostende en filosoferen over de zin van het bestaan, over levenslessen en over ouder worden. Maar ook over Raouls angst voor spinnen, over zijn fascinatie voor vrouwen, en over al dan niet gelovig zijn.

Ik ben een agnost: ik weet niet of er een god is, of een leven is na de dood. Hoe zou ik dat kunnen weten? Ik ben nog nooit dood geweest. Wat niet belet dat ik probeer zo ethisch mogelijk te leven. Het is meer waard als een ongelovige een ethisch leven leidt, want hij verwacht er geen beloning voor.

Raoul Servais in Wanderlust

Meer info over Raoul Servais en zijn werk op raoulservais.be.

Na de opnames werd bekend dat Raoul Servais, net zoals zijn stadsgenoten James Ensor en Léon Spilliaert, een eigen vleugel krijgt in Mu.Zee. Vanaf de zomer van 2018 zal het museum in Oostende onder meer een collectie van werktekeningen van Servais exposeren en zijn animatiefilms vertonen.

Van 27 oktober tot en met 10 december 2017 loopt in Huberty Breyne Gallery in Brussel een tentoonstelling over het werk van Raoul Servais, meer bepaald over 'Taxandria' en de samenwerking met François Schuiten.

VRTNU VRTNU VRTNU