Spring naar inhoud

Anisa Mehdi

< Wanderlust

zondag om 20u15

ANISA MEHDI (°1956) is schrijfster, journaliste en documentairemaakster.

Anisa Mehdi is de dochter van een moslimvader en een christelijke moeder. Haar vader is een immigrant uit Irak, haar moeder heeft Canadese roots. Ze groeide op in New York tussen haar joodse vrienden. De gemengde religieuze opvoeding die ze als kind genoot, heeft een grote impact gehad op haar werk.

Als jonge vrouw ondervond Anisa de discriminatie van moslims in de VS aan den lijven. Daarom probeert ze in haar werk de islam uit te leggen aan niet –moslims en religieuze stereotypen te doorprikken. Haar bijdragen voor CBS News, PBS, en ABC News Nightline hebben de uitdrukkelijke bedoeling om nieuwsverhalen in een breder perspectief te plaatsen. Ook al voor 9 -11 is ze een fervent pleitbezorgster van een duidelijke en genuanceerde berichtgeving over religie en terrorisme.

Anisa won twee Emmy Awards en een Cine Golden Eagle en werd overladen met prijzen door de Society of Professional Journalists. Ze was de eerste Amerikaanse die de Hadj pelgrimstocht in Mekka ter plaatse versloeg voor Amerikaanse zenders. Haar meest opmerkelijke film is "Inside Mecca", een productie van National Geographic.

I got a sense that everybody knew this, that we were one organism moving around the Kaaba, and if one of us fell, we would all go down. So there was a unity of purpose, we will all remain upright, and we will make sure the people near us will remain upright, because if we're not standing together we will all fall.
Anisa Mehdi in Wanderlust

Het leven van moslimvrouwen nu en in oude moslimgemeenschappen is een ander thema dat Anisa nauw aan het hart ligt. Ze kaart de onderdrukking aan en geeft inzicht in de rechten van de vrouwen zoals ze beschreven staan in de koran.

Op dit ogenblik werkt Anisa aan een vredesproject met jonge moslims en christenen in Algerije. Daarnaast schrijft ze een biografie over haar vader, Mohammed T. Mehdi, een politiek activist die de Palestijnse zaak in de VS op de agenda plaatste voor er sprake was van de PLO.

Elke maand schrijft ze een column voor de Stratfor groep, een adviesbureau voor strategisch inzicht in globale ontwikkelingen. Als lid van de Association of Performing Arts Presenters benadrukt ze het belang van de kunst om religies beter te begrijpen.

Anisa studeert Communicatiewetenschappen in Jordanië en aan de Seton Hall University in New Jersey. Daar behaalt ze ook een Certificate in Jewish-Christian Studies. Voor haar diploma journalistiek trekt ze naar de Columbia University. Nu is ze aangesteld als adjunct professor in Seton Hall en doceert film en documentaire.

Ze volgde ook een opleiding fluit aan de La Guardia High School of Music and the Arts in New York en speelt nog steeds.

VRTNU VRTNU VRTNU