Spring naar inhoud

Roger Scruton

< Wanderlust

zondag om 20u15

ROGER SCRUTON (1944 - Manchester) is een Engels schrijver, filosoof en componist.

Scruton studeerde filosofie in Cambridge en schreef zijn eindscriptie over esthetiek, een van de centrale thema’s in zijn latere werk. Hij gaf een tijd les aan de universiteit in Pau in Frankrijk, en daarna in Cambridge en London, waar hij bestuurslid werd van de Conservative Philosphy Group. Hij studeerde ook rechten, maar pleitte nooit aan de balie. Hij zette zijn academische loopbaan verder aan verschillende universiteiten in de VS en Groot—Brittannië en publiceerde in het totaal een 40-tal filosofische boeken en romans.

In zijn werk schuift Scruton een conservatief mens- en wereldbeeld naar voren: "How to be a conservative" is één van zijn meest gelezen boeken. Een andere belangrijke rode draad in zijn werk is de betekenis van kunst en schoonheid voor het menselijk bestaan, zoals in "Beauty", "Music" en "Sexual desire".

"Green philosophy", over onze planeet is een verrassend boek in het oeuvre van Scruton. Van een conservatief denker verwacht men doorgaans niet dat die groene thema's omarmt. Nochtans beheert Scruton zijn landgoed in Wiltshire (Zuid–West Engeland) waar hij met zijn gezin woont, met grote zorg voor inheemse fauna en flora. Verder richtte hij, samen met zijn vrouw, Horsell's Farm op om de boerderijen uit de omgeving er bovenop te helpen.

I’m a farmer because there is no career for a philosopher in the academic world anymore, certainly not one who has a serious prospective on life. The whole thing is a complete dead area intellectually whereas farming is still alive.

Roger Scruton in Wanderlust

Roger Scruton maakte voor de BBC de reeks "Beauty" en hij was in 2000 te gast in Wim Kayzers legendarische televisiereeks "Van de schoonheid en de troost". In 2016 werd Scruton geridderd omwille van zijn verdiensten voor de filosofie, het leraarschap en het onderwijssysteem. Hij mag zich dus Sir noemen.

Scruton groeide op met twee zussen. Hun vader was leraar en gek op het platteland, hun moeder was huisvrouw. Vader en moeder werden christelijk opgevoed, maar beschouwden zichzelf als humanist. Roger Scruton is gelovig en speelt orgel tijdens de diensten in de plaatselijke Anglicaanse kerk. Hij schreef ook drie libretti, waarvan er twee op muziek zijn gezet. Door zijn passie voor de vossenjacht leerde Scruton in 1996 zijn tweede vrouw Sophie Jeffreys kennen. Ze trouwen in hetzelfde jaar en kregen twee kinderen, Sam (°1998) en Lucy (°2000).

Lees meer over Roger Scrutons boeken en artikelen.

VRTNU VRTNU VRTNU