Spring naar inhoud

Als vrijwilliger met vluchtelingen werken

#watdoejij

geschreven op 09 september 2015

door de Vranckx-redactie

Veel organisaties worden momenteel overspoeld door mailtjes van mensen die graag de handen uit de mouwen steken. Anderen zijn nog op zoek naar vrijwilligers, voogden, pleeggezinnen en leegstaande huizen. Maar wat kan je allemaal doen?

Word vrijwilliger

 • Veel mensen hebben gesolliciteerd voor een vrijwilligersjob bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Daar is nu een wachtlijst van 500 kandidaten. Je mag je zeker nog aanmelden, ze houden je gegevens dan goed bij. In heel Vlaanderen zijn er ook lokale vrijwilligers actief om mensen op de vlucht wegwijs te maken, welkom te heten en te ondersteunen,… Sluit je aan bij een bestaande vrijwilligerswerking in je buurt of richt zelf een nieuwe groep op. Neem hiervoor contact op met Kristien@vluchtelingenwerk.be.

 • Rode Kruis Vlaanderen vangt jaarlijks zo’n 4.500 asielzoekers op in 13 opvangcentra. Door de huidige asielcrisis wordt de opvang uitgebreid met 1400 plaatsen in noodopvangkampen. Het Rode Kruis heeft een heuse vacaturesite met openstaande job.

 • Dokters van de Wereld heeft in het Maximiliaanpark een veldhospitaal opgezet. Ze zijn dringend op zoek naar tandartsen en mensen die mee willen draaien in de nachtshifts (van 0 tot 6 uur) en de ochtendshifts (van 6 tot 12 uur). Alle vrijwilligers kunnen zich aanmelden via engagement@doktersvandewereld.be.

 • Caritas Internationaal kan de komende weken en maanden een heleboel helpende handen gebruiken voor de organisatie van dagdagelijkse activiteiten zoals kinderen naar school begeleiden, vluchtelingen helpen bij het zoeken naar werk of met het leren van het Nederlands. Ook kmo’s kunnen zich melden: hun ervaring op de arbeidsmarkt is cruciaal.

 • In de opvangcentra van Fedasil helpen vrijwilligers bij de organisatie en begeleiding van groepsactiviteiten. Ze geven ook taal- en computerlessen, begeleiden asielzoekers bij uitstappen of kampen en bieden ondersteuning bij sportieve en culturele activiteiten. Soms zijn ze gewoon een luisterend oor. Wil je vrijwilliger worden? Neem rechtstreeks contact met een opvangcentrum in uw buurt.

 • Ga spontaan eens naar het Maximiliaanpark en vraag er welke hulp nodig is. Je kan er helpen met het park onderhouden, donaties sorteren, voedsel uitdelen of vertalen. Wie naar Calais of Duinkerke wil, sluit best aan bij een bestaande groep. Die vind je op Facebook.

Geef opvang

 • Pleegzorg Vlaanderen is op zoek naar gastvrije gezinnen met de campagne ‘Geef de wereld een thuis’. Daarmee willen ze gezinnen die zich spontaan openstellen om mensen op de vlucht tijdelijk op te vangen, zo snel mogelijk als pleeggezin omkaderen. De organisatie hoopt dat binnen een aantal weken de eerste vluchtelingen terecht kunnen bij een opvanggezin.

 • Caritas Internationaal probeert zo snel en zo veel mogelijk onderdak te verlenen aan alleenstaande moeders, niet-begeleide minderjarigen en gevluchte families met jonge kinderen. De organisatie is nu op zoek naar huiseigenaars die bereid zijn een woning te verhuren aan vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

 • Het OCMW zoekt nog geschikte, instapklare woningen op de lokale huurmarkt. Het OCMW onderhandelt en maakt dan de nodige afspraken met de verhuurder. Heb je een woning te huur? Mail dan naar je lokaal OCMW.

 • Wie graag vluchtelingen wil opvangen, kan ook een mailtje sturen naar info@vluchtelingenwerk.be.

Word voogd

 • Niet-begeleide minderjarige asielzoekers moeten een voogd krijgen. Via regelmatige contacten bouwt de voogd een vertrouwensrelatie op met de jongere, die meestal in een leefgroep woont. Dit is een heel engagement, maar je krijgt ook per minderjarige een kleine verloning. Bij het Platform kinderen op de vlucht vind je meer info.

Als voogd van een niet-begeleide minderjarige vluchteling ben je hun wettelijke vertegenwoordiger, maar geen ouder. We begeleiden hen in de procedures en streven naar zelfredzaamheid.

Wim Bonny
VRTNU VRTNU VRTNU