Spring naar inhoud

Galeofobie voor beginners

Vrijdag Visdag

geschreven op 18 september 2015

Canvas draagt innovatie hoog in het vaandel, maar aan sommige tradities torn je niet. Dus krijgt u van ons detectives op zaterdag en vis op vrijdag. Grote vissen, kleine vissen, gevaarlijke vissen, denkbeeldige vissen, allerlei soorten vissen, maar altijd : vissen op een bedje van verhalen. Vandaag : haaien.

Over het nut van de angst voor haaien

Het slechte nieuws over angsten is dat geen mens zonder kan. Het goede nieuws over angsten is dat ze zich, als middeleeuwse koningsdochters, laten koppelen aan wie of wat je maar wil.

Afhankelijk van de verhaaltjes waar we ze mee naar bed sturen parkeren onze Kleintjes hun bangigheid dus bij de Boze Wolf, bij Voldemort, of Darth Vader. Afhankelijk van de verhaaltjes waar de media ons Groten mee naar bed sturen knutselen wij van onze angsten een wereldbeeld in elkaar waarin Dalende Beurzen, Terroristische Aanslagen, Pedofiele Ontvoeringen en Islamistische Invasies elkaar in een eindeloze estafette aflossen.

Niks mis mee ware het niet dat een dergelijk management van vrijzwevende angst, indien te wijd verbreid en te eng gefixeerd, weleens uitmondt in de Roep om een Grote-Leider-Die-Orde-Op-Zaken-Moet-Stellen.

En daar krijgen wij pas echt de poepers van.

Galeofobie, een nuttig instrument in de strijd tegen Grote Leiders

Leve de Galeofobie

Vandaar deze kleine stoomcursus Galeofobie. Het is beter voor onze democratie als u bang bent voor haaien. Yes, you can ! Het is een kwestie van motivatie, concentratie en systematische sensitisatie. Probeert u het eens met het volgende programma :

1. Beginnen bij het begin : Jaws.

In de zomer van 1975 dachten mensen twee keer na voor ze gingen pootjebaden : de release van Jaws zorgde voor een haaienhysterie op stranden overal ter wereld. Een indrukwekkende prestatie, vooral gezien het feit dat Spielberg het moest redden met een mechanische haai (door hem “the turd” genoemd) die zo gammel bleek dat hij de dreiging in een hele hoop scenes puur via suggestie moest zien op te wekken. Dat bleek, tegen de verwachtingen in, tien keer beter te werken, ook al omdat John Williams de nadering van de hongerige haai voorzag van onvergetelijke themamuziek.

Prent u dit deuntje goed in het hoofd, en speel het af telkens u uitzicht hebt op een rimpelloze zee of een heerlijk bad neemt. Sneller dan u denkt is de kiem gezaaid van een allesverterende angst voor haaien. Overal kunnen ze opduiken, overal.

2. Zelfs Samuel L. Jackson staat machteloos tegenover haaien

En als Samuel L. Jackson weerloos is, dan toch wij allen ? Dit onvergetelijke fragment komt uit de verder volstrekt middelmatige film Deep Blue Sea (1999).

Jackson zit vast in een onderwaterbasis die stilaan onderloopt door de schuld van een bende genetisch gemodificeerde haaien. Jackson's collega's beginnen begrijpelijkerwijs te panikeren, elkaar van alles de schuld te geven, en keet te trappen. Tot Jackson “Genoeg !” buldert, en hen vervolgens een portie peptalk serveert waar Obama ongetwijfeld goed naar gekeken heeft. De muziek zwelt aan, de camera zoomt in op zijn gezicht, en dan…

Kijkt u zelf maar. En nog eens. En nog eens. Zelfs Jackson is niet veilig. Niemand is veilig. Nergens.

Haaien kunnen elk moment opduiken, overal. Op uw voorpagina, aan uw vakantiezeetje, in uw visriviertje. Overal.

3. Breng elk vrij moment door op www.sharkattacks.com

Deze site is niet alleen opmerkelijk omwille van de prehistorische vormgeving, en het feit dat de eigenaar ervan ook een handdoekensite uitbaat. Met rubrieken als “Victims Gallery” en “Shark Attack News” kan hij een aanzienlijke bijdrage leveren aan ons sensitisatieprogramma.

Sharkattacks.com biedt u bovendien de mogelijkheid om gratis een emailadres aan te vragen op uwnaam@sharkattacks.com.

De site wordt druk bezocht, zoals de teller vandaag meldde : *1637175983 potential meals have visited this site since August 2000. *

De sharkini, een vast onderdeel van de garderobe van elke galeofobe.

4. Visualiseer worst case scenario’s.

Via het aanschaffen en dragen van suggestieve kledingstukken helpt u uw verbeelding een handje.

De aanval door de haai, de hap die hij uit je lichaam neemt – het wordt met bovenstaande Sharkini een stuk makkelijker te visualiseren. Vergeet niet : bij het opwekken, versterken en richten van angst is het inschakelen van de fantasie essentieel. Naast de Sharkini, is ook het shark-attack-pak een interessante investering.

USS Indianapolis : de overlevenden van het haaienbanket worden aan wal gebracht.

5. Haal te pas en te onpas haaienanekdotes op.

Het verhaal van de USS Indianapolis, bijvoorbeeld, altijd een succes.

Toen in 1945 de USS Indianapolis, een kruiser van de Amerikaanse marine door een torpedo-aanval tot zinken werd gebracht, kwamen 300 manschappen onmiddellijk om. De overgebleven 900 bemanningsleden bleven in de oceaan ronddobberen en klampten zich vast aan wrakstukken. Vier dagen dreven ze rond voor iemand het verlies van het schip ontdekte en rapporteerde.

Toen redders arriveerden, vonden ze nog maar 300 man in leven – de rest was, onder de ogen van hun kameraden, door haaien gedood. De haaien, hoofdzakelijk blauwe haaien en oceanische witpunthaaien, waren twee dagen na de ramp opgedoken. Al snel waren ze met honderden.

Een na een werden de mannen aan stukken gereten.Volgens de overlevenden waren de haaien laat in de middag het meest actief. Dan was de lucht vervuld van het geschreeuw van mannen die werden aangevallen.

Meer angst-inducerende anekdotes vind u hier en hier

Met deze omgespbare haaienvin blijft u tijdens uw volgende vakantie aan zee niet onopgemerkt. Gebruik hem bij voorkeur in een beurtrol.

6. Maak de angst tot een vanzelfsprekend onderdeel van uw dagelijkse routine

Dankzij de omgespbare haaienvin (beschikbaar in kinder-en volwassenenmaten) kan u tijdens uw volgende vakantie aan zee experimenteren met het angstgevoel van familieleden en volslagen vreemden. Organiseer een beurtrol zodat iedereen eens jager en prooi kan zijn, want ruzie in de familie is niet de bedoeling.

Ook het wekelijkse baduurtje kan nuttig aangewend worden door het voorzien van kleine haaispeeltjes.

Laat inspirerende lectuur rondslingeren, en bedenk dat er voor elk wat wils is : van serieuze natuurboeken over liefdesverhalen tot de avonturen van King Shark.

Waar gebeurd is niet the point. Is het galeofobiebevorderend, dat is de vraag.

6. Fake it until you make it

De foto waarop een gigantische haai soldaten aanvalt die via een touwladdertje opklimmen naar een helikopter is werkelijk huiveringwekkend. En dat is wat telt.

Niet dat het een vervalste foto is, waarin twee foto’s die niets met elkaar te maken hebben over elkaar geplakt zijn. Vindt u dus niet genoeg nachtmerrie-achtige beelden van haaien om uw angst te voeden, ga dan zelf aan de slag.

Waarom geen haai laten opspringen naar uw kind dat klaar staat om te duiken hoog op de springplank van het stedelijke zwembad ? Het kan allemaal !

Bent u goed in dat soort dingen, dan kan u zelfs een eigen film maken, naar het voorbeeld van de documentaire over de verschrikkelijke Megalodonhaai. Van a tot z verzonnnen, maar bijzonder doeltreffend !

Haaienvinnensoep is niet alleen overheerlijk, maar kan uw galeofobie versterken doordat u onbewust de wraak van het verminkte dier vreest na het eten ervan.

7. Eet minstens één keer per week haaievinnensoep

Hoewel er minder makkelijk aan te komen is vandaag, raden wij aan één keer per week een kom haaievinnensoep te nuttigen. Het onbewuste schuldgevoel dat daar het onvermijdelijke gevolg van is, zal de angst voor haaien onmerkbaar versterken.

Dit valt te verklaren doordat de legende wil dat veel haaien, nadat ze van hun vinnen zijn ontdaan, terug in het water worden gegooid, en daar bloedend rondwaren, onophoudelijk zinnend op wraak. Waarschijnlijk kunnen ze vanop tienduizenden kilometers ruiken dat u hun bloed gedronken heeft. Denk daaraan terwijl u de volgende lepel soep naar uw lippen brengt.

Een levendige voorstelling van het droeve lot van de veertienjarige Brook Watson, die nietsvermoedend van de steven van zijn schip dook in Havana Harbor.

8. Gehaaide binnenhuisinrichting

De voortdurende herhaling van het haaithema is essentieel voor onze doeleinden. Geen betere methode dan het decoreren van uw huis met smaakvolle beelden van haaien en wat zij zoal vermogen.

Een reproductie van bovenstaand werk van John Singleton Copley hoeft niet veel te kosten, en elke keer u het in de gang passeert, of boven uw eettafel ziet hangen, wordt u herinnerd aan het droeve lot van de veertienjarige Brook Watson, die een nietsvermoedende duik in zee nam nabij Havana Harbor.

De hele wereld is dan weer een zwembad vol haaien in het meer recente werk van Michael Sowa. De écht kapitaalkrachtigen kunnen de aanschaf overwegen van een replica van Damien Hirst’s veelbesproken “The physical impossibility of death in the mind of someone living”.

Meer en meer mensen bestellen een replica van dit werk van Damien Hirst, dat het prima doet in de meeste modern ingerichte livings.

9. Bye bye Hitler, hello Haaien : Shark op Canvas !

Canvas laat zich niet onbetuigd en wil voor haaien gaan doen wat het eerder voor Hitler deed. We beginnen rustig met twee documentaires over haaien waar u gegarandeerd slapeloze nachten aan overhoudt. Voor het najaar staat een fictieserie rond haaiendokters in de steigers, kochten we een reeks wetenschapsdocumentaires aan rond het sexleven van de hamerhaai, en onderzoeken we de mogelijkheid van een netoverschrijdende Kom-op-tegen-Haaievinnensoep Benefiet.

VRTNU VRTNU VRTNU