Spring naar inhoud

Imagine Mosul

geschreven op 09 november 2017

Melsbroek, een zonnige ochtend in september. Een C130 van het leger vertrekt richting Erbil, Irak. Aan boord zo’n 120 instrumenten geschonken door Vlamingen, om de muziekschool van Mosul weer op te bouwen. Rudi Vranckx en MNM-dj Brahim stonden klaar om de kostbare vracht over land verder te vervoeren. En dat werd een hele beproeving.

Het verhaal begint ergens in juni met Imagine van John Lennon, tussen het puin van de muziekschool van Mosul. Het nummer werd gespeeld op de twee laatste gitaren van de stad. Ze overleefden IS omdat muziekleraar Nabeel ze begraven had. De beelden die Rudi en z’n ploeg maakten, lieten niemand onberoerd. Vlaanderen wou helpen. Na een oproep van Rudi op Radio 1, stroomden de reacties binnen.

Van mijn hart naar hun hart. Maak maar alles kapot. We staan er terug, en dubbel zo sterk.

En toen was er het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum en een belangrijke sjiitische feestdag. Het konvooi met de instrumenten geraakte maar niet door de checkpoints. Het duurde uiteindelijk drie dagen om een afstand van amper 100 kilometer af te leggen.

Maar het lukte, en in de muziekschool van Mosul was de ontlading groot. De muzikanten konden voor het eerst in meer dan drie jaar weer openlijk muziek spelen. “Muziek de taal van de wereld. Bedankt, vrienden uit België, om terug leven naar Mosul te brengen.” – Nabeel Atraqchi.

Imagine Mosul – VRT © 2017

VRTNU VRTNU VRTNU