Spring naar inhoud

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 25 februari: Beni Files

Oktober 2014. In en rond de stad Beni worden burgers op een gruwelijke wijze vermoord: zowel mannen, vrouwen als kinderen worden met machetes afgemaakt. Anderen worden verkracht of ontvoerd. Vandaag, meer dan twee jaar na de start van de gruwelijkheden, zouden meer dan 1000 mensen het leven hebben gelaten. Tientallen mensen zijn vermist en zo’n 80.000 mensen zijn hun dorpen ontvlucht.

"Beni Files moet de slachtoffers een gezicht geven. In een virtueel monument willen we hun leven en lot vereeuwigen, en de wereld tonen wat hen wordt aangedaan."
Elien Spillebeen

Nomade Elien Spillebeen en haar Congolese collega’s Richard en Jean Baptiste, interviewden afgelopen zomer 653 nabestaanden en ooggetuigen van de bloedbaden. Ze brengen deze getuigenissen samen in Beni Files. Een online monument dat de vergeten doden van Beni een gezicht moet geven. In deze tv-reportage worden enkele getuigenissen gebundeld.

Het is nog altijd onduidelijk wie achter de aanslagen zit en waarom de bevolking wordt opgejaagd. In Congo bestaan geen recente bevolkingsregisters. Ondanks de aanwezigheid van de VN op het terrein, bestaan er ook geen lijsten over de mensen die verdwijnen of vermoord worden. Anno 2017 sterven de slachtoffers in alle anonimiteit. Juridisch hebben ze dus nooit bestaan. Maar elk slachtoffer heeft een eigen verhaal. Het was de vader of moeder, de zoon of dochter, de broer of zus van iemand. Met Beni Files wordt, aan de hand van de verhalen van de nabestaanden, hun bestaan bewezen.

Beni Files is een project van Het Peloton & Mama Kivu, gemaakt door Elien Spillebeen & Martijn D’haene, in samenwerking met Richard Kirimba & Jean Baptiste Kavunga. Het project kreeg de steun van journalismfund.eu, FreePressUnlimited, V.I.F.F., Vredeseilanden en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, DGD, Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Webdocu en meer op benifiles.com

VRTNU VRTNU VRTNU