Spring naar inhoud
Bekijk Vranckx op zaterdag op

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 18 mei: Dik getrouwd

Mone is 11 jaar. In een speciale tent wordt ze door haar moeder gevoederd om op korte tijd zoveel mogelijk gewicht aan te komen. Haar familie gelooft dat ze zo sneller aan een man zal geraken. Want zwaarlijvigheid straalt rijkdom uit, vinden ze. Een dieet van 9.000 calorieën per dag in een land waar hongersnood heerst. Reporter Sahar Zand reist naar Mauretanië.

Als ze niet wil eten, hou ik ze hier en mag ze haar vrienden niet meer zien.

Ook Hendu, een vriendinnetje van Mone, wordt vetgemest. Want zo mag je het gerust noemen. Haar mama legt uit: “Als ze niet wil eten, hou ik ze hier en mag ze haar vrienden niet meer zien. Als ze te sterk wordt, bind ik haar vast.” Meisjes zoals hendu eten elke dag het equivalent van 30 cheeseburgers in calorieën.

Een kwart van de meisjes in Mauretanië zou op zo’n manier gevoederd worden. In landelijke gebieden kan dat zelfs oplopen tot driekwart. De meisjes lopen zo een groter risico op nierziektes, diabetes en hartfalen.

Door de extreme droogte in het land, is er te weinig voedsel om aan de meisjes te geven. Steeds vaker worden steroïden gebruikt en medicijn die eigenlijk alleen voor dieren bestemd zijn. Soms met een tragische afloop tot gevolg.

Forced to be fat – Een reportage van Unreported World © 2018

VRTNU VRTNU VRTNU