Spring naar inhoud

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 21 oktober: Noord-Koreashow

Een showprogramma met in de hoofdrol vluchtelingen uit Noord-Korea. Een vreemd opzet, maar in Zuid-Korea is het een kijkcijferkanon. De producers verkopen het als een lichte manier om ernstige problemen aan te kaarten. De Noord-Koreaanse kandidaten zien het als een vorm van protest tegen het strenge bewind van Kim Jong-un.

Ik was voortdurend bang om opgepakt en geëxecuteerd te worden.

Reporter Seyi Rhodes neemt een kijkje achter de schermen van het programma. Het is een soort van quiz waarin de kandidaten vertellen over hun vroegere leven in Noord-Korea. Ze intussen zo bekend, dat het echte sterren zijn geworden.

Buiten de opnames krijgt Rhodes de kans om met de kandidaten te praten. Ze vertellen hem openlijk over hun leven aan de andere kant van de grens en over hun vlucht. “Ik was voortdurend bang om opgepakt en geëxecuteerd te worden. Ik denk niet dat ik het een tweede keer zou kunnen,” vertelt Eunhee.

“Mensen kijken ook naar onze show in Noord Korea, via gesmokkelde DVD’s” zegt één van de producers. “Door te kijken krijgen ze hoop. Ze zien dat er in Zuid-Korea een plaats is waar ze openlijk over alles kunnen spreken.”

North-Korea’s reality stars – Een reportage van Unreported World © 2017

VRTNU VRTNU VRTNU