Spring naar inhoud
Bekijk Vranckx op zaterdag op

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 23 november: Schietgraag Amerika

Op zoek naar cadeaus voor de feestdagen? In de Verenigde Staten ligt er wel eens een wapen onder de kerstboom. Aan een pistool geraken is er dan ook even makkelijk als een fles drank kopen en dan loopt het wel eens fout. Denk maar aan de berichten over dodelijke schietpartijen of over kleuters die al spelend per ongeluk hun vriendje doodschieten. En toch houden zoveel Amerikanen vast aan hun wapen. Reporter Maurice Lede wil weten hoe dat komt en hij reist naar Ohio.

We leren onze kinderen op een jonge leeftijd omgaan met wapens. Ze moeten weten dat het geen speelgoed is.

Een korte achtergrondcheck, betalen en weg. Zo makkelijk is het om een wapen te kopen in de Verenigde Staten. Er zijn op dit moment ongeveer evenveel wapens in als inwoners in de VS, Kinderen inbegrepen. De meeste Amerikanen halen een wapen in huis om zichzelf en hun familie beschermen. Toch komen er in de VS elke dag zeven kinderen om het leven door ongelukken met rondslingerende wapens.

“Mijn belangrijkste taak is mijn familie en kinderen beschermen,” zegt huisvader en wapenliefhebber Aaron Kirkingburg. Zijn kinderen krijgen voor hun tiende verjaardag een vuurwapen. “We leren ze op een jonge leeftijd omgaan met wapens. Om veiligheidsredenen want het is belangrijk dat ze weten dat het geen speelgoed is,” vult Aarons vrouw Lisa aan.

Na de schietpartij op de Stoneman Douglas High School, de zoveelste in de rij, hebben de studenten er genoeg van. Zij eisen nieuwe en strengere wapenwetten. Maar in sommige scholen hebben ze een andere oplossing voor het probleem: leerkrachten bewapen en schietles geven. Zo kunnen ze sneller reageren wanneer er binnen scholen geschoten wordt. “Politieagenten op iedere school is een dure oplossing. Het zou niet mogen dat scholen moeten kiezen tussen een bewakingsagent en een leerkracht Engels,” vindt een leraar.

Trippers: Schietgraag Amerika – Een reportage van BNN © 2018

VRTNU VRTNU VRTNU