Spring naar inhoud

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 27 mei: Anja en de heksenkinderen

Een slechte oogst of een sterfgeval in de familie. In de schoenen van zogenaamde heksenkinderen geschoven. De Deense Anja Lovén runt in een weeshuis voor zo’n kinderen. Ze gaat ook op missie naar afgelegen dorpen om verstoten kinderen te redden. En daar botst ze vaak op tegenstand.

Niemand kan de wereld redden. Maar ik heb geleerd me te focussen op wat ik wel kan doen
Anja Lovén

Eén van die missies ging viraal. Het verhaal van een zwaar ondervoed jongetje. Hij heeft geen vader en geen moeder en is totaal aan zijn lot overgelaten. De dorpelingen geloven dat hij een heks is. Anja neemt het kind mee naar haar weeshuis en noemt hem Hope.

Anja kent een aantal succesverhalen, maar de weg is nog lang. “Niemand kan de wereld redden. Maar ik heb geleerd me te focussen op wat ik wel kan doen. Als ik me zou focussen op de duizenden kinderen die gefolterd en gedood worden, zou ik dit niet kunnen volhouden.”

Ondertussen gaat het beter met Hope. Anja wil hem meenemen naar het dorp waar ze hem gevonden heeft. “Ik hoop dat ze verbaasd zullen zijn en dat ze zullen inzien dat Hope nooit een heks geweest is. Hij is nu een prachtig kind en daarom wil ik dat ze hem zien.”

Anja and the witch children – Een reportage van DR © 2017

VRTNU VRTNU VRTNU