Spring naar inhoud
Bekijk Vranckx op zaterdag op

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 17 november: Moet er nog hond zijn?

In Zuid-Korea staat er wel eens hond op het menu. Oudere generaties zien er geen graten in. “We eten het omdat onze voorouders het ook deden,” klinkt het. Maar jongeren vinden dat het moet stoppen. Ze gaan over tot actie en proberen zoveel mogelijk honden van de slachtbank te redden.

De hond die ik eet, is niet de hond die ik graag zie. Het is maar vlees.

Bulgarije is één van de armste landen van Europa. Zowat de helft van de oudere bevolking leeft onder de armoedegrens. Evgenii is 90 jaar en woont in een bouwvallig huisje. Hij noemt zichzelf ‘de burgemeester’. Zijn huis is dan ook het enige bewoonde van het dorp.

Nasko is mobiele kruidenier en hij bevoorraadt mensen zoals Evgenii. Hij doet veel meer dan boodschappen rondbrengen. Hij helpt ook bij het huishouden en zijn bezoekjes zijn voor z’n klanten vaak het enige sociaal contact.

De emigratiegolf naar het westen begon na de val van het communisme. Bulgarije ging toen door een zware crisis. Karin Axelsson houdt halt bij een leegstaande mouterij. “In die periode gingen honderden door de staat gerunde fabrieken ten onder aan de druk van internationale bedrijven. En met de fabrieken verdwenen ook de jobs.”

Landet der skrumper – een reportage van DR Horisont © 2018

VRTNU VRTNU VRTNU