Spring naar inhoud

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 1 april: De advocaat van de doden

Israel Ticas is forensisch criminoloog in El Salvador. In een land waar gemiddeld elk uur iemand vermoord wordt, heeft hij de handen vol. Moorden oplossen is zijn job. Maar gerechtigheid voor de slachtoffers en hun families helpen, vindt hij nog veel belangrijker. Daarom noemen ze hem de advocaat van de doden.

Ik hou ze vast en ik huil met ze mee. Dat is wat ik doe als mens.

De meeste moorden gebeuren in de bendewereld. De lijken worden gedumpt op verborgen plaatsen. Niemand weet waar ze zijn, en de families zitten met een hoop vragen. Ticas is één van de weinigen die antwoorden kan vinden. En die antwoorden zoekt hij onder de grond.

“Onze gewassen worden gevoed door de lijken van jonge mensen. Sommige vinden we waarschijnlijk nooit terug.” Ticas is erg begaan met de families. “Ik ben geen psycholoog. Ik hou ze vast, ik zeg dat ik hun zoon ga vinden, en ik huil met ze mee. Dat doe ik als mens.”

Hoe hard Ticas ook werkt en hoe veel mensen hij ook helpt, de moed zakt hem in de schoenen. “Ik voel me machteloos. Soms heb ik het gevoel dat ik een slechte ambtenaar ben omdat ik de mensen niet de antwoorden kan geven die ze zoeken.”

Lawyer for the dead – Een reportage van SBS Dateline © 2017

VRTNU VRTNU VRTNU