Spring naar inhoud

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 20 januari: De migrantenbusiness

In overvolle bootjes op de Middellandse Zee proberen migranten en vluchtelingen uit Afrika Europa te bereiken. De dodentol is groot maar mensensmokkelaars worden er rijk van. BBC-reporter Benjamin Zand gaat in het spoor van de migranten. Hij volgt de omgekeerde route van aan de Libische kust tot in Nigeria.

We krijgen vaak heel veel geld aangeboden om bootjes door te laten.

Zand gaat mee met de Libische kustwacht die steun krijgt van Europa. “Het is vreselijk moeilijk om de georganiseerde netwerken van mensensmokkelaars te stoppen. We krijgen vaak heel veel geld aangeboden om bootjes door te laten.”

In een detentiecentrum in Libië treft Zand honderden mannen dicht op elkaar gepakt aan. Shadat komt uit Bangladesh. “Ik droomde ervan rijk te worden in Europa,” vertelt hij. Maar hij heeft nu spijt van zijn reis. “Ik verkocht al mijn koeien en mijn land en betaalde 7.000 euro voor de reis naar Italië.” Maar ook hij werd gevat op zee.

Een mensensmokkelaar in Nigeria vertelt aan Zand hoe hij de migranten niets vertelt over de gevaren van onderweg. “Als ik dat zou doen, dan zouden ze niet vertrekken.” Of hij zich dan geen zorgen maakt om de veiligheid? “Ik doe het alleen voor het geld.”

Africa’s Billion Pound Migrant Trail – Een reportage van BBC Panorama © 2017

VRTNU VRTNU VRTNU