Spring naar inhoud

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 29 juli: De trein der traagheid

Met de trein door Ethiopië, een dokter die naar de meest onbereikbare plaatsen wandelt en een melkboer die zelf een amfibievoertuig bouwde. Ook dit jaar volgen we enkele van ’s werelds meest onmogelijke routes.

De waaghalzen riskeren hun leven. Een absurd spel, maar het is hun eigen keuze.

Met de trein van Dire Dawa naar Guelilé in Ethiopië. Het is een rit van 300 kilometer maar je weet nooit of en wanneer je zal aankomen. Ook deze keer loopt het grondig mis. Maak kennis met Victor, de inventieve machinist, en zijn wanhopige passagiers.

Bij de start lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De trein vertrekt met een halfuur vertraging en dat is een hele prestatie. Geen enkel plekje op de trein blijft onbenut. Er wordt gehandeld in qat en enkele jongens die zich vervelen spelen een gevaarlijk spel. Ze springen van en op de trein en klimmen op het dak.

Maar dan, in het midden van de woestijn, begeeft de oude diesellocomotief het. Na uren sleutelen weten Victor en zijn collega’s de turbo te herstellen met een tak. De trein rijdt weer. Maar het geluk is maar van korte duur.

Les routes de l’impossible – Een reeks van Tony Comiti productions © 2017

VRTNU VRTNU VRTNU