Spring naar inhoud
Bekijk Vranckx op zaterdag op

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 21 juli: De weg van het goud

Wang Od is een tatoeage-artieste van bijna honderd. Ze woont op een uithoek van het Filipijnse eiland Luzon. Haar tatoeages zouden geluk brengen. Maar de weg naar Wang Od is alles behalve comfortabel. Eerst een hobbelige rit met de jeeptaxi van Johnny en daarna volgen we de weg van het goud.

Een afdankertje van het Iraakse leger vervoert het goud.
Ik heb nog geen rijbewijs. Daarom blijf ik op de kleine wegen.

Het gemiddelde maandloon in de Filipijnen ligt rond de 150 euro. Wie meer wil verdienen, waagt zich in de goudmijnen. En dat is levensgevaarlijk. Vooral tijdens de moesson zijn de mijnen instabiel. Maar in de grond die bovengehaald wordt, kan veel goud zitten.

Pedro voert de zakken grond van de mijn naar de grote weg. “Ik heb nog geen rijbewijs. Daarom blijf ik op de kleine wegen.” Daarna gaat het transport verder met de zogenaamde ‘Saddam’. Een vrachtwagen die gebruikt werd door het Iraakse leger. Het is zowat de enige vrachtwagen die de onherbergzame wegen kan bedwingen.

Een reportage van Tony Comiti productions © 2017

VRTNU VRTNU VRTNU