Spring naar inhoud

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 23 september: Wat doet Aung San Suu Kyi?

Bijna twee jaar geleden won Aung San Suu Kyi de historische verkiezingen in Myanmar. Tijdens haar campagne beloofde de Nobelprijswinnares nieuwe politieke vrijheid en een einde aan de burgeroorlogen. Heeft zij het echt voor het zeggen of hebben de generaals nog altijd de touwtjes in handen?

Aung San Suu Kyi zou de mensenrechten kunnen verdedigen, maar dat doet ze niet
Dana Slayman, UNHCR

29 januari 2017. U Ko Ni, juridisch adviseur van Aung San Suu Kyi, wordt op aan de luchthaven van Yangon neergeschoten. Betogers komen de straten op, ze zien de moord als een teken van verwerping van de nieuwe democratie. Ze verwijten Aung San Suu Kyi dat ze blijft zwijgen terwijl vrijheid van meningsuiting één van de speerpunten van haar campagne was.

Ook de Rohingya-moslims, een onderdrukte minderheid, hebben kritiek op Aung San Suu Kyi. “Ze heeft niets voor ons gedaan. Ze zou de mensenrechten kunnen verdedigen, maar dat doet ze niet,” klinkt het. Er komt maar geen einde aan het geweld van het overheidsleger tegen de minderheid. Ondertussen zijn meer dan 400.000 Rohingya moslims naar Bangladesh gevlucht.

Burma’s broken dream – Een reportage van Channel 4 © 2017

VRTNU VRTNU VRTNU