Spring naar inhoud
Bekijk Vranckx op zaterdag op

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 7 december: Providencia

Providencia, een paradijselijk eiland in de Caraïbische zee. Maar het is ook de ideale tussenstop voor cocaïnesmokkel tussen Colombia en de Verenigde Staten. Zelfs de beruchte Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar had hier een buitenverblijf. Arme eilandbewoners zien drugshandel als een eenvoudige manier om snel geld te verdienen. Het trekt vooral jongeren aan, maar zij staan niet altijd stil bij het grote aantal moorden en verdwijningen in de drugswereld.

El Viejo

Na het snuiven nemen ze nog een drankje. Het is goed voor de inkomsten.

Barman

Viejo werkt momenteel als visser, maar vroeger was hij betrokken bij de internationale drugshandel. “Ze zeggen dat het een gemakkelijke manier is om geld te verdienen, maar dat is het niet,” getuigt hij. Twee keer heeft hij succesvol drugs vervoerd, maar de derde keer werd hij gepakt. “We hadden tweeduizend kilo cocaïne bij. Zes jaar en negen maanden heb ik in de gevangenis gezeten, zes jaar en negen maanden die ik niet met mijn kinderen heb kunnen doorbrengen. Die tijd krijg ik niet meer terug.”

Cocaïne is in Providencia zeer makkelijk en goedkoop te verkrijgen. Een lijntje coke bij een mojito op het strand, een barman ziet het als een investering: “Na het snuiven nemen ze nog een drankje. Het is goed voor de inkomsten.” Maar het is niet altijd zo makkelijk verdiend.

Iedere eilandbewoner heeft wel iemand verloren aan de drugssmokkel. Van de vijfduizend eilandbewoners zijn maar liefst achthonderd personen vermist, vermoord of opgesloten in een buitenlandse gevangenis. “Heel veel kinderen groeien op zonder ouders, zonder vader. Dit verandert de dynamiek van onze cultuur,” zegt één van de eilandbewoners. “Ik denk dat er nooit een einde aan komt. Er is te veel geld en macht mee gemoeid.”

Cocaïne industrie – Een reportage van Trippers, BNNVARA © 2018

VRTNU VRTNU VRTNU