Spring naar inhoud
Bekijk Vranckx op zaterdag op

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 21 september: De slag om het bos

De Bakastam in het Noorden van Congo leeft al generaties van het regenwoud. Maar de gebieden waar ze wonen en jagen worden omgevormd tot nationaal park. De zwaar bewapende parkwachters schuwen geen geweld en worden beschuldigd van mishandeling. “Ze behandelen ons als beesten,” vertellen ze aan reporter Ade Adepitan.

Ze hebben hen alleen gearresteerd omdat ze bij de Baka-stam horen.

Heel wat diersoorten in het woud zijn met uitsterven bedreigd. Het aantal gorilla’s en olifanten is de laatste tien jaar met zestig procent gedaald. Dat is voornamelijk het werk van criminele bendes die exporteren naar China. De Baka die jagen op niet-beschermde diersoorten, zeggen hier ook de schuld van te krijgen.

Mellon neemt Ade mee naar het graf van haar vader. Hij werd samen met drie andere mannen gearresteerd voor het doden van een olifant. Maar volgens Mellon hadden ze niet eens een wapen om dat te doen. “Ze hebben hen alleen gearresteerd omdat ze bij de Baka-stam horen.” De vader van Mellon zat een half jaar in de gevangenis waar hij seksueel misbruikt werd door andere gevangenen. Drie dagen na zijn vrijlating, stierf hij.

Ade gaat naar het hoofdkwartier van de parkwachters om vragen te stellen. Maar ze praten niet omdat ze op patrouille willen vertrekken. “Ik zie wel dat ze enorm zwaar bewapend zijn. Ze lijken meer op soldaten. Ik begrijp wel waarom de Baka zich zo geïntimideerd voelen.”

Forests of fear – Een reportage van Unreported World © 2019

VRTNU VRTNU VRTNU