Spring naar inhoud

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 28 april: De koeienwacht

Hindoes beschouwen koeien als heilig. In India bestaat er daarom zoiets als de Koeienwacht. Dat is een hindoeïstische burgerwacht die de heilige dieren beschermt. Klinkt nobel, maar ze gaan ook over lijken. In het hele land werden al moslims gelyncht op verdenking van het eten of doden van koeien. Journaliste Mirren Gidda gaat op onderzoek uit.

Ze bleven maar herhalen: Sla hen, het zijn Pakistanen en ze eten rundsvlees

De zonen van het koeienleger is één van de vele koeienwachten die willen voorkomen dat er rundsvlees gegeten wordt. Sampat is de leider van de groep. Hij vindt de hetze rond de moorden nogal overdreven. “Hoe vaak is dat al gebeurd? Een of twee keer? Waarom wordt er zo’n gedoe rond gemaakt?”

De zestienjarige zoon van Saira werd vermoord op de trein toen hij met zijn twee broers terugkeerde naar huis. “Ze staken hem dood. Ze stonden op zijn nek en sloegen hem over zijn hele lijf. Uiteindelijk is hij bezweken.”

Junaid’s broer Hashim overleefde de aanval, maar ook hij kreeg heel wat te verduren. Hij vertelt wat er zich voor zijn ogen afspeelde: “Ze bleven maar herhalen: Sla hen, want zij zijn moslims. Sla hen, het zijn Pakistanen en ze eten rundsvlees. Ze bleven ons steken. Bij het volgende station, gooiden ze ons uit de trein.”
De moordenaars werden gevat en ze moeten voor de rechter verschijnen. Hashim zal getuigen, maar hij is bang. “Ik hoop dat ze mij niet komen vermoorden, want ik ben de belangrijkste getuige.”

India’s cow vigilantes – Een reportage van Unreported World © 2017

VRTNU VRTNU VRTNU