Spring naar inhoud
Bekijk Vranckx op zaterdag op

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 20 juli: Rijk en religieus in Brazilië

Valdemiro Santiago is de grootste evangelische leider van Brazilië. En wellicht ook de rijkste. Zijn vermogen wordt geschat op 220 miljoen euro en zijn kerk zit vol mensen die financiële problemen hebben. Klopt dat wel met het geloof dat hij predikt? Reporter Kristoffer Eriksen wil het hem zelf vragen.

Jezus kwam naar Jeruzalem op een ezel, waarom moet Valdemiro rondvliegen met een privéjet?

De eerste ontmoeting verloopt erg hartelijk. Er wordt gepraat over koetjes en kalfjes. Santiago belooft Kristoffer ’s anderendaags een vlucht in zijn privé-helikopter. Ideaal voor een diepte-interview, denkt Kristoffer. Maar het loopt niet zoals gepland.

Kristoffer trekt naar een zaal waar volgelingen van Valdemiro samengekomen zijn. Valdemiro zelf is er niet bij. Gaan vissen, volgens zijn entourage. Kristoffer wil de volgelingen enkele kritische bedenkingen voorleggen. Hij kruipt op het podium en grijpt de micro. “Jezus kwam naar Jeruzalem op een ezel, waarom moet Valdemiro rondvliegen met een privéjet?” Maar zijn opmerkingen worden niet geapprecieerd.

Rig på religion – Een reeks van DR © 2019

VRTNU VRTNU VRTNU