Spring naar inhoud
Bekijk Vranckx op zaterdag op

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 19 januari: The Lifeline Express

Dwars door India rijdt een trein die levens redt. The Lifeline Express is een volledig uitgerust ziekenhuis op wielen. De trein rijt vooral naar plekken op het platteland waar geen ziekenhuizen zijn en waar mensen vaak geen geld hebben om medische zorgen te betalen.

Om te opereren op een trein, moet je wel even uit je comfortzone komen als chirurg

“Om te opereren op een trein, moet je wel even uit je comfortzone komen als chirurg,” zegt dokter Nilesh. “Het is een uitdaging, want het is niet te vergelijken met opereren in een groot ziekenhuis. Maar we doen het om de mensen te helpen.”

Haridas heeft twee zoontjes met spastische verlamming. Hij verdient minder dan 3 euro per dag en de behandeling van z’n zonen zou zo’n 3.500 euro kosten. Voor hem is de Lifline Express de laatste hoop. “Als het lukt, zou het fantastisch nieuws zijn. Als het niet lukt, dan zullen we voor hen zorgen zoals ze zijn. We hebben alles geprobeerd.”

Aruv is vier maanden oud en heeft een hazenlip. “Hij kan niet goed zuigen wanneer ik hem eten geef,” vertelt zijn moeder. Ze hoopt dat Aruv geopereerd kan worden. Maar hij is erg klein en ondervoed en daardoor is een operatie erg riskant.

India’s hospital train – Een reportage van SBS Dateline © 2018

VRTNU VRTNU VRTNU