Spring naar inhoud
Bekijk Vranckx op zaterdag op

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 29 september: Mogadishu 999

Mogadishu is één van de gevaarlijkste plekken van Somalië en bij uitbreiding van de hele wereld. De stad wordt geplaagd door aanslagen van terreurorganisatie Al Shabab. De telefoon van de vrijwillige ambulancedienst Aamin 999 staat dan ook roodgloeiend.

Ik heb een grote droom en dat is dat er overal in Somalië een ambulance is. En wij kunnen daarvoor zorgen.

Ook in oorlogsgebied hebben mensen hulp nodig. En dan gaat het niet alleen om slachtoffers van aanslagen. Een zwanger meisje van 17 heeft een zware bloeding en dreigt haar kindje te verliezen. Ambulancier Omar Sheikh en zijn team proberen haar te bereiken, maar in een stad vol checkpoints is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is moeilijk werk en de ambulanciers verdienen er niets aan, maar Omar en zijn mannen zijn erg gedreven. “Als ik mag blijven leven, heb ik een grote droom. En dat is dat er overal in Somalië een ambulance is. Wij kunnen daarvoor zorgen, daar ben ik zeker van.”

De ambulanciers zetten elke dag opnieuw hun eigen levens op het spel om anderen te helpen. “Het is de meest gevaarlijke job. Je gaat naar plekken waar aanslagen zijn gepleegd, je ziet de slachtoffers en al het leed. Op zo’n moment ben je ook doodsbang.”

Mogadushu 999 – Een reportage van Unreported World © 2018

VRTNU VRTNU VRTNU