Spring naar inhoud

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 21 januari: Venezuela's pillencrisis

Wie ziek wordt in Venezuela, moet vaak zelf op zoek naar pillen of vaccins. Het land kampt met een nijpend tekort aan geneesmiddelen, een gevolg van een zware economische crisis. De regering ontkent het probleem en dokters die uit de biecht klappen, kunnen het bekopen.

Ik voel me zo machteloos. Ik ga elke keer naar binnen met goede hoop, maar tevergeefs.

Maria is 8 jaar. Ze heeft een tumor en epilepsie. Als ze niet snel aan medicatie geraakt, kan het fataal aflopen. De zoektocht naar medicijnen is voor mama Yoli een voltijdse bezigheid. Ze gaat van apotheker naar apotheker. “Ik voel me zo machteloos. Ik ga elke keer naar binnen met goede hoop, maar tevergeefs.”

Dokter Huniades Urbina wil de wereld laten zien welke gevolgen dit tekort heeft en hij laat de cameraploeg binnen in het ziekenhuis, maar hij waarschuwt voor spionnen van de regering die alles in de gaten houden. “Venezuela moet alles importeren, ook medicijnen. We hebben dus dollars nodig, en die zijn er niet.”

Een ondergrondse beweging verdeelt geneesmiddelen, verkregen door donaties uit het buitenland. Het is illegaal, maar voor velen de laatste hoop. “De regering moet alle medicijnen voorzien die het volk nodig heeft. Wij doen dit omdat zij het niet doen,” zegt een vrouw die voor de organisatie werkt.

Find my kid drugs – Een reportage van Unreported World © 2016