Spring naar inhoud
Bekijk Vranckx op zaterdag op

Reportagemagazine met Rudi Vranckx over grote conflicten en kleine brandhaarden. Of het nu werk is van buitenlandse collega's of van z'n Nomaden (de journalisten van de toekomst), Vranckx toont steevast de mens achter het verhaal.

Zaterdag 23 maart: Bewitched

Een team van jonge Oegandese psychologen trekt langs vissersdorpjes aan de oevers van het Victoriameer. Ze gaan er vertellen dat er zoiets bestaat als geestelijke gezondheid en dat het loont om te praten. Want al te vaak trekken mensen met problemen naar een heks. Nomaden Daan Bauwens, Rien Bauwens en Yann Verbeke volgen de psychologen tijdens hun werk.

Het grote probleem is dat ze vaak denken dat het niet helpt met iemand te praten.

“Mensen raken vaak depressief vanwege economische problemen.”, zegt Nansubuga Redemptor, één van de psychologen, “Het grote probleem is dat ze vaak denken dat het niet helpt met iemand te praten.”

Geloof in hekserij blijkt inderdaad enorm populair rond het Victoriameer. Oegandees professor psychologie James Mugisha vertelt: “In Oeganda gelooft men niet dat de oorzaak van ziekte intern is, de oorzaak van ziekte is extern. Iemand ergert zich aan je. Die persoon, levend of dood, stuurt je iets toe dat je aanvalt.”

De organisatie Munnange die hierin verandering wil brengen, is het geesteskind van Maika Luyssaert, een psychologe uit Gent. Volgens haar kan er heel wat pijn schuilgaan achter de stereotiepe glimlach van Afrikanen: “Afrikanen zijn altijd vrolijk? Dat is helemaal niet het geval. Ze hebben als kind heel weinig manieren geleerd om te tonen dat het niet goed met hen gaat.” Maar is het wel aan Europeanen om Afrikanen te leren hoe met verdriet om te gaan? Moet bijgeloof uitgeroeid worden om plaats te maken voor rationele, Westerse verklaringen voor ongeluk?

Een reportage van Daan Bauwens, Rien Bauwens en Yann Verbeke © 2019 Met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek en Stad Gent

VRTNU VRTNU VRTNU