Spring naar inhoud

Mijn Jihad op Al Jazeera America

Panorama-reportage reist de wereld rond

© VRT
geschreven op 02 december 2015

De reportage ‘Mijn Jihad’ brengt het verhaal van de Vlaamse moslimgemeenschap op het internationale scherm. Met vertoningen op Canal+ en Al Jazeera America kijkt de wereld mee naar hun strijd tegen radicalisering. Het is de eerste keer dat een VRT-productie het tot bij Al Jazeera America schopt.

Magnus Ranstorp, een absolute  autoriteit op terreurvlak, raadt Mijn Jihad aan op Twitter.

2015 begon met de afschuwelijke aanslagen op de redactielokalen van Charlie Hebdo en eindigt met wekenlang terreuralarm na nieuwe aanslagen in de Franse hoofdstad, nu op een reeks uitgaansplekken. De jihad is thuisgekomen. Te midden van de terreur probeert Rudi Vranckx een andere stem te laten horen, die van de Vlaamse moslimgemeenschap.

Hoe gaat zij om met radicalisering? Rudi Vranckx gaat op bezoek bij de familie van Syriëstrijders, praat met een imam en een psychosociaal begeleider, luistert naar de jongeren onder de brug van Vilvoorde. In de Panorama-reportage Mijn Jihad zijn ze de andere stem in het debat rond radicalisering.

Die reportage maakte niet alleen bij ons veel los: zij reist nu ook de wereld rond. Ze werd al uitgezonden op het Nederlandse NPO2, door het Zweedse SVT, in Spécial Investigation op Canal+ in Frankrijk en in het Midden-Oosten door MBC. Spanje, Zwitserland en Noorwegen staan nog op het programma en ook de prestigieuze Frontline Club in Londen vertoont Mijn Jihad.

Nu zondag 6 december is het de beurt aan Al Jazeera America. Dat is een absolute primeur voor een VRT-productie. In de aanloop van de uitzending werd Rudi Vranckx door Al Jazeera uitgenodigd voor een studiogesprek in New York.

VRTNU VRTNU VRTNU