Spring naar inhoud

Hoe helpt de Kerk in Irak?

geschreven op 22 september 2015

De Belgische bisschoppen Harpigny, De Kesel en Lemmens zijn gisteren teruggekeerd uit het noorden van Irak. Samen met Rudi Vranckx zagen ze er hoe de katholieke Kerk de opvang regelt van duizenden vluchtelingen.

door de Vranckx-redactie

De bisschoppen zijn dus terug, maar wat doet de katholieke gemeenschap van de bisschoppen concreet voor de vluchtelingen in Irak? En wat is de inbreng van ons land daarin? Met die vraag klopten we aan bij Caritas en Kerk in Nood, twee christelijke hulporganisaties die momenteel aan het werk zijn in Irak.

Caritas: een vijfde van het Irak-budget is Belgisch

Caritas omvat 165 katholieke organisaties van over de hele wereld. Het totale budget van het Caritasnetwerk voor de hulpverlening in Irak in 2015 bedraagt zo’n 30 miljoen euro. Caritas International België is medefinancier van 2 programma’s voor een bedrag van 450.000 euro. Geld dat gaat naar de de jezidi’s en de christelijke vluchtelingen die op de vlucht zijn voor de meedogenloze vervolging door I.S. en niet terecht kunnen in de officiële vluchtelingenkampen

De vluchtelingen beginnen te beseffen dat het weinig waarschijnlijk is dat ze op korte termijn terug naar huis, familie en vrienden kunnen. Hetzelfde geldt voor veel Caritascollega’s

Sébastien Dechamps, coördinator noodhulp Caritas

"De ontworteling is totaal", vertelt Sébastien Dechamps, die de noodhulp coördineert bij Caritas. "De vluchtelingen spreken doorgaans een andere taal en hebben een andere culturele achtergrond. Ze beginnen te beseffen dat het weinig waarschijnlijk is dat ze op korte termijn terug naar huis, familie en vrienden kunnen. Hetzelfde geldt voor veel Caritascollega’s, maar ze hebben ondanks alles nog hoop, blijven hun teams organiseren en motiveren en zetten hun werk voort."

Caritas runt twee projecten in de omgeving van Erbil, Dohuk en Zakho, waar 27.000 vluchtelingen mee geholpen worden. Dat gaat van voedsel- en geldverdeling over medische zorg tot cursussen voedingsleer en bijstand voor ouders.

Kerk in Nood: snelbouwscholen en caravans

Ook de Belgische tak van Kerk in Nood zamelde 450.000 euro in, goed voor 6% van het totale budget. Giften uit 20 landen brachten in het totaal 7,5 miljoen euro op.

Dat geld gaat naar de Chaldeeuws-christelijke gemeenschap in Irak. Kerk in Nood pootte er snelbouwscholen neer voor 11.500 vluchtelingenkinderen in Dohuk, Zakho en Ankawa-Erbil. Daarnaast kocht het o.a. caravans aan als tijdelijke woonst voor de vluchtelingen, zorgt het voor eten, drinken, dekens en medicijnen, en vangt het de geestelijken op die uit hun kloosters gevlucht zijn.

VRTNU VRTNU VRTNU