Spring naar inhoud

200 doden, de vergelding voor Fallujah

© Khalid al Mousily - Reuters
geschreven op 04 juli 2016

Vorige week was het eindelijk zover. Het Iraakse leger vierde de verovering van Fallujah, het soennitische stadje waar I.S. enkele jaren geleden voor het eerst neerstreek. Het was een mooi beeld. Maar wie dacht dat de terreurgroep het daarbij zou laten, werd dit weekend met een koude douche wakker geschud. Op twee dagen tijd pleegden zijn strijders twee aanslagen, zo'n 5.000 kilometer van elkaar verwijderd. Er vielen zo'n tweehonderdtwintig doden. Het zijn hallucinante cijfers.

22 mensen stierven dit weekend in Bangladesh

01 juli | Dhaka. Terwijl miljoenen moslims vrijdagavond de vasten breken, gijzelen zes Bangladeshi de gasten van een populaire bistro. In de tien uur durende gijzeling worden ze gedwongen om verzen uit de Koran te citeren. Wie voor de test slaagt, mag verder eten. Wie faalt, wordt gemarteld en vermoord.

Al maandenlang is Bangladesh in de ban van geweld en terreur. Negentien aanslagen werden de afgelopen maanden gepleegd door lone wolves die, vaak met een alledaagse machete, in naam van I.S. activisten en religieuze minderheden vermoordden. De grootschalige gijzeling lijkt een kantelpunt in het verhaal van extremistisch geweld. Voor de eerste keer zijn de terroristen in Bangladesh goed voorbereid en zwaar bewapend met wapens, bommen en scherp foltertuig.

Ver weg van religieuze minderheden speelt de gijzeling zich af in het hart van de diplomatieke wijk van hoofdstad Dhaka, waar de meeste ambassades zijn gevestigd. In de opeising van de aanslag verklaart I.S. dat de daders de aanval richtten op burgers van de "kruisvaarderslanden" omdat zij moslimlanden bombarderen. En hoewel de gematigde regering van Bangladesh de opeising weerlegt, lijkt de boodschap van de terreurgroep duidelijk: I.S. heeft nu ook een vaste voet in Zuid-Azië.

Een gewonde politie-agent wordt weggevoerd na de gijzeling in Bangladesh
200 mensen stierven zondagochtend in Bagdad

02 juli | Bagdad. Wanneer de nacht valt over de sjiitische wijk Karrada, zetten duizenden gezinnen het einde van het schooljaar feestelijk in. Het is zaterdagnacht en de winkelstraat is afgeladen vol. Samen breken ze de vasten, gaan op restaurant of shoppen in de winkelcentra, die tijdens de Ramadan tot laat open zijn.

Even na middernacht is de straat in rook en chaos gehuld. Een minivan met daarin een ijskast gevuld met explosieven komt naast het al-Hadi shoppingcenter tot ontploffing. In het drie verdiepingen tellende complex stort een deel in en ontstaat er brand. Tientallen vrouwen en kinderen verbranden levend of worden door rook bevangen - de Iraakse brandweer komt te laat bij het gebouw aan. Het uiteindelijke dodental loopt volgens sommige bronnen op tot tweehonderd.

De aanslag is de dodelijkste in Baghdad sinds 2009 en één van de ergste aanslagen in Irak sinds de Amerikaanse invasie in 2003. Onmiddellijk na de explosie eist de terreurgroep de aanslag op via sociale media. Terwijl de vlammen nog aan het verkoolde geraamte van het al-Hadi center likken en vrijwilligers naar overlevenden zoeken, vertrekken de eerste kisten naar de sjiitische begraafplaats. In het rouwende Bagdad beschuldigt de bevolking premier al-Abidi ervan de veiligheid in de stad niet te kunnen garanderen en bekogelen zijn wagen met stenen. Ze zijn de aanslagen beu en willen rust.

Met de val van Fallujah verloor I.S. de derde van zijn veroverde steden - enkel Mosoel is nog in handen van de terreurbeweging. Maar nu het Iraakse leger steeds meer terrein terugwint, past I.S. zijn bekende guerillatechnieken toe en verandert Bagdad in een slagveld. In de schaduw van de Iraakse opmars kondigde de woordvoerder van I.S. in een audiobericht de terugkeer naar hun roots als guerillabeweging aan. Abu Mohammed al-Adani, die ook de buitenlandse operaties overziet, riep I.S.-aanhangers aan hun vijanden waar en hoe dan ook aan te vallen. En dus keren ze terug naar de technieken die hun opmars in 2004 zo kenmerkten: met autobommen en zelfmoordterroristen.

VRTNU VRTNU VRTNU