Spring naar inhoud

Slow tv als televisiegenre

© NRK
geschreven op 28 maart 2017

Slow wat?

De Ronde van Vlaanderen is een gedroomd onderwerp voor slow television

Ruben Van Gucht

Slow tv is een term die wordt gebruikt voor marathonuitzendingen die de kijker op een rustgevende maar tegelijk intense, hypnotiserende manier onderdompelen in een langdurige activiteit, gebeurtenis of bezigheid. Het genre is vooral populair in Noorwegen.

De eerste vormen van slow tv waren erg eenvoudig. Zo maakte een Amerikaanse televisiezender in de jaren ’60 al een uitzending met enkel beeld van een brandend haardvuur, begeleid met kerstmuziek. In de jaren ’90 kwamen er in Duitsland urenlange uitzendingen over auto- of treinritten, vooraf opgenomen en integraal uitgezonden: Strassenfeger (met een camera op een rondrijdende auto) en Die schönsten Bahnstrecken (een camera op een trein).

Noorse hitsensatie

Het genre werd later bijzonder populair in Noorwegen, waar in 2009 de legendarische, 7 uur durende treinrit van Bergen naar Oslo in beeld werd gebracht. Later volgde ook slow tv over een rendierentrek en zelfs een groep breiende vrouwen.

Het format kreeg een extra boost in 2011 toen de Noorse zender NRK uitpakte met Hurtigruten: minutt for minutt. Een iconische cruise door de Noorse fjorden van 134 uur, die integraal en vooral helemaal live werd uitgezonden.

Slow tv werd een interactief gegeven, Noorwegen ging mee in het enthousiasme en overal waar het schip aanmeerde, stond een massa volk te wachten.

Slow tv is door de jaren dus geëvolueerd en een aantal keer heruitgevonden. Thomas Hellum, producer bij NRK en grote bezieler van slow tv in Noorwegen, noemt het genre in zijn meeste recente vormen dan ook liever ‘live-documentaire’ dan ‘slow television’.

VRTNU VRTNU VRTNU