Spring naar inhoud
vrijdag 31 maart, van 8 tot 20 uur

Voor de ronde

Eerste slow tv op Canvas : vrijdag 31 maart, van 8 tot 20 uur

Op vrijdag 31 maart, twee dagen voor de 101ste Ronde van Vlaanderen, fietst Sporza-journalist en wielerfreak Ruben Van Gucht het integrale vernieuwde parcours van de Ronde: van de nieuwe vertrekplaats Antwerpen tot de aankomst in Oudenaarde, over de volle 260 kilometer. Die tocht is live en integraal te volgen op canvas en canvas.be

Het is een fantastische uitdaging om juist voor de Ronde van Vlaanderen voor het eerst in ons land een slow tv-uitzending van deze omvang te mogen maken
Ruben Van Gucht

Canvas brengt heel zijn ‘ronde’ live in beeld in een rechtstreekse uitzending van 12 uur. Met beelden vanop de motor en de helikopter, maar ook vanop de fiets van Ruben. Zoals het bij een echte wieleruitzending hoort, zijn er ook commentatoren. Hun namen worden later bekendgemaakt. Onderweg ontdekken we het sportieve en culturele erfgoed van De Ronde van Vlaanderen, de schoonheid van het landschap en de dorpen, de traditie, de geschiedenis en de passie van ‘Vlaanderens mooiste’.

Het publiek kan gewoon kijken en genieten van het landschap en de cultuur, maar ook interactief participeren: door te supporteren of zelfs een eindje mee te rijden met Ruben, of door reacties of beelden te delen via de sociale media (#voorderonde).

Parcours Ronde van Vlaanderen

Slow tv over 'Vlaanderens mooiste'

De Ronde van Vlaanderen is meer dan een wielerwedstrijd. Het is een monument, een icoon, een stukje erfgoed waar ze tot ver buiten Vlaanderen jaloers op zijn. De Ronde verbindt Vlamingen zoals weinig andere dingen dat kunnen. En net dat verbindende karakter maakt van de Ronde een uitstekende basis voor een nieuw experiment in het genre van de ‘slow tv’: Voor de Ronde.

"Het wordt op 31 maart een huzarenstukje voor de hele ploeg die ondertussen al maanden achter de schermen bezig is, maar ik kijk er erg naar uit. Hopelijk helpen de weergoden een handje en kunnen we Vlaanderen op z’n mooist laten zien.Ruben Van Gucht is niet alleen sportjournalist, maar ook zelf een ervaren sporter. Hij loopt geregeld marathons en verder. In 2014 reed hij een persoonlijk uurrecord van 42,315 km op de Eddy Merckx-piste in Gent. Maar voor de slow tv van Voor de Ronde zal hij doelbewust een versnelling lager schakelen.

260 kilometer live televisie

Op vrijdag 31 maart, twee dagen voor de Ronde, start Ruben om 8 uur ’s morgens aan zijn tocht over het parcours. Antwerpen is voor het eerst de startplaats. Van daar gaat het naar Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen en 260 kilometer verder ligt de finish in Oudenaarde.

In tegenstelling tot de renners rijdt Ruben niet op een afgesloten parcours. Hij volgt overal de fietspaden (als die er zijn) en houdt zich aan de verkeersregels. Dat zorgt ervoor dat de rit – en dus ook de uitzending – een echte marathon wordt. Volgens voorzichtige inschattingen moet het mogelijk zijn om het hele parcours in minder dan 12 uur te rijden. Dat is dan ook de doelstelling.

Vier camera’s zullen de tocht registreren en al het moois in beeld brengen dat Vlaanderen op en langs het parcours van de Ronde te bieden heeft. Af en toe zijn er ook archiefbeelden, maar toch blijft de rit van Ruben heel de dag live te volgen, met beelden vanop de fiets van Ruben, maar ook vanop de motor en uit de lucht. Want Slow tv is in eerste instantie toch vooral een beeldverhaal: de beelden van mooie plekken moeten voor zich kunnen spreken.

De kijker krijgt een unieke blik op het nieuwe parcours van de Ronde. Maar Voor de Ronde vertelt ook het verhaal achter het parcours en achter de bezienswaardigheden die Ruben op het parcours passeert. De verschillende ‘dorpen van de Ronde’ hebben heel wat te bieden op vlak van geschiedenis en cultureel erfgoed en ook daar krijgt de kijker een stukje van mee.

Ook de sportieve geschiedenis van de Ronde krijgt een plaats in de live-documentaire. Leuke weetjes en heroïsche verhalen over de Rondes uit het verleden zullen doorheen de dag op geregelde tijdstippen aan bod komen.

Hurtigruten: minutt for minutt

Slow tv als televisiegenre

Slow tv is een term die wordt gebruikt voor marathonuitzendingen die de kijker op een rustgevende maar tegelijk intense, hypnotiserende manier onderdompelen in een langdurige activiteit, gebeurtenis of bezigheid. Het genre is vooral populair in Noorwegen.

De Ronde van Vlaanderen is een gedroomd onderwerp voor slow television
Ruben Van Gucht

De eerste vormen van slow tv waren heel eenvoudig. Een Amerikaanse zender maakte in de jaren ’60 al een uitzending met enkel beeld van een brandend haardvuur, begeleid met kerstmuziek. In de jaren ’90 kwamen er in Duitsland urenlange uitzendingen over auto- of treinritten, vooraf opgenomen en integraal uitgezonden: Strassenfeger (met een camera op een rondrijdende auto) en Die schönsten Bahnstrecken (een camera op een trein).

Het genre werd later bijzonder populair in Noorwegen, waar in 2009 de legendarische, 7 uur durende treinrit van Bergen naar Oslo in beeld werd gebracht. Later volgde ook slow tv over een rendierentrek en zelfs een groep breiende vrouwen. Het format kreeg een extra boost in 2011 toen de Noorse zender NRK uitpakte met Hurtigruten: minutt for minutt. Een iconische cruise door de Noorse fjorden van 134 uur, die integraal en vooral helemaal live werd uitgezonden. Slow tv werd een interactief gegeven, Noorwegen ging mee in het enthousiasme en overal waar het schip aanmeerde, stond een massa volk te wachten.

Slow tv is door de jaren dus geëvolueerd en een aantal keer heruitgevonden. Thomas Hellum, producer bij NRK en grote bezieler van slow tv in Noorwegen, noemt het genre in zijn meeste recente vormen dan ook liever ‘live-documentaire’ dan ‘slow television’.

Fiets mee met Ruben!

Op vrijdag 31 maart kan je (in groep) meefietsen met Ruben Van Gucht. Via deze link vind je het tijdschema terug waar Ruben wanneer terug te vinden is, en via deze link geven we je graag nog wat praktische informatie mee van hoe alles in z'n werk gaat.

Voor de Ronde is een productie van Deklat Binnen voor Canvas in samenwerking met Stad Antwerpen, Stad Sint-Niklaas, Gemeente Herzele, Stad Geraardsbergen, Gemeente Berlare, Gemeente Erpe-Mere, Stad Aalst en Provincie Oost-Vlaanderen

Volg @rvangucht ook via social

VRTNU VRTNU VRTNU