Spring naar inhoud

Pride Playlist

Muzikale iconen voor holebi's

© VRT - Canvas
geschreven op 24 augustus 2018
Veel muzikanten groeiden uit tot iconen van de LGBT-beweging. Ontdek vijf muzikale rolmodellen voor holebi's in dit artikel en luister onze Pride Playlist op Spotify!

Madonna

Door het LGBT magazine, The Advocate, werd Madonna zelfs 'the greatest gay icon' gekroond. Al jaren is ze een duidelijke tegenstander van discriminatie tegen holebi's. Ook pleit ze voor een groter bewustzijn rond AIDS. Haar balletleraar Christopher Flynn en artiest Keith Haring, waarmee Madonna een bijzonder sterke band had, stierven allebei aan AIDS.

Madonna zorgde ervoor dat de homocultuur bespreekbaar werd. Dat deed ze onder andere met Vogue. Het muzieknummer én de videoclip zijn iconisch voor de LGBT-community.

It makes no difference if you're black or white. If you're a boy or a girl. If the music's pumping, it will give you new life.

Madonna

Freddie Mercury

So baby can't you see, I've got to break free.

Freddie Mercury

In 1974, een nog donkere periode wat betreft homorechten, kwam Freddie Mercury trots uit voor zijn geaardheid met de legendarische woorden: “I’m as gay as a daffodil, my dear!” Door dit soort uitspraken opende hij het LGBT debat. Hij is een rolmodel dat ervoor zorgde dat andersgeaardheid geaccepteerd werd bij een breder publiek.

Mercury leed aan AIDS, maar liet zich niet definiëren door de ziekte. Hij toonde aan dat personen met AIDS veel meer zijn dan die vier letters. Daardoor is hij nog steeds een inspiratie voor mensen die aan de ziekte lijden.

George Michael

There's something deep inside of me. There's someone else I've got to be.

George Michael

George Michael kwam uit als homo in 1998 ten gevolge van homofobische uitspraken door de media. Jarenlang hield hij dit verzwegen, hoewel hij er als twintiger al achter kwam dat hij 'voor de mannen' was. In die tijd was dit namelijk niet zo eenvoudig, zeker niet als superster.

Zijn openheid over zijn seksualiteit is nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor holebi's. Jarenlang kwam hij op voor homorechten en streef hij naar meer bewustzijn rond AIDS. Freedom! '90 was zo dé soundtrack voor zelfbevrijding.

David Bowie

When you’re a boy, other boys check you out.

David Bowie

Bowie herdefinieerde het begrip seksualiteit voor een hele generatie. Toen hij in 1969 het podium besteeg als Ziggy Stardust werd een groots gay icoon geboren. Een biseksuele androgyne rockster die handtastelijk werd met zijn gitarist op live televisie was een baanbrekend moment voor iedereen met een andere geaardheid.

In 1972 kwam hij uit met de woorden: “I'm gay, and I always have been”. Vier jaar later doorbrak hij de grenzen nogmaals door uit te komen als biseksueel.

Tom Robinson

Sing if you're glad to be gay. Sing if you're happy that way.

Tom Robinson

Brits singer-songwriter Tom Robinson was out & proud. Het nummer Glad To Be Gay is een historische mijlpaal. Ter ere van een Gay Pride evenement schreef Robinson het nummer. Het werd uitgebracht in 1978 en het werd een top 20 hit in het Verenigd Koninkrijk.

Tot op de dag van vandaag blijft het nummer een bekende punk rock hit om homoseksualiteit te vieren.

Beluister de volledige Pride Playlist

VRTNU VRTNU VRTNU