Spring naar inhoud

Coming out

Jonge rolmodellen aan het woord

© VRT - Canvas
geschreven op 13 september 2018
In Voor de mannen praat Xavier Taveirne met de eerste generatie mannen die zich in Vlaanderen durfden te outen als homo. Maar hoe zit dat met de huidige generatie?

Dorianne Aussems

MNM-presentatrice Dorianne pleit voor meer jonge lesbische rolmodellen.

Een tijdje geleden keek Dorianne naar een aflevering van Taboe over holebi's. Een jong meisje vertelde dat ze weinig rolmodellen heeft. Dit raakte Dorianne. Ze besefte dat zij ook een rolmodel kon zijn voor jonge vrouwen die in de knoop liggen met hun geaardheid. Ze stuurde een tweet de wereld in, want ze wilde haar geaardheid niet langer verzwijgen.

Toen ze het haar vader vertelde, zei hij iets wat haar diep raakte. Iets waar ze hoopt dat ze hem nog altijd ongelijk in kan geven. Wat? Dat ontdek je in bovenstaande video.

Stadsdichteres Maud Vanhauwaert

Maud noemt haar coming out vrij klassiek, maar het heeft wel een prachtige anticlimax. Welke? Ontdek het in de video hieronder.

Ruim 2,5 jaar is Maud stadsdichter van Antwerpen. Sinds ze deze publieke stem heeft, gebruikt ze die graag om de verhalen van anderen te vertellen.

Dit deed ze heel expliciet in haar laatste stadsgedicht You'll never guess who. In het kader van het Queer Arts Festival ontwierp ze een nieuwe versie van het spel Wie is het? met mensen die moeilijk in een hokje te plaatsen zijn. In bovenstaande video ontdek je meer over dit project.

Haar grootste wens? Dat dit soort filmpjes totaal irrelevant worden. Dat we het hier eigenlijk niet meer over hoeven te hebben.

Abdellah Bijat

Als tiener stond Abdell voor een dilemma: Hoe ging hij zijn islamitisch geloof verzoenen met zijn geaardheid?

Abdell wil graag een rolmodel zijn voor andere moslimjongeren die worstelen met hun geaardheid.

Momenteel is hij zeer actief op Youtube als Abdell United waar hij een positieve boodschap verspreidt. Voor Abdel is het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn, zonder uit die denkbeeldige kast te moeten komen.

Zijn belangrijkste tip aan jongeren die in de knoop zitten met hun geaardheid? Focus op je coming in. Wat dat precies is, legt hij uit in de video.

VRTNU VRTNU VRTNU