Spring naar inhoud

Red ons uit de file

14 dec

Als er één wereldprobleem is waar Belgen alles van weten, dan is het wel het fileprobleem. Brussel is officieel de meest dichtgereden hoofdstad van Europa. Kan de wetenschap ons uit de file verlossen? Jeroen Buyse gaat op zoek, en merkt dat de oplossingen alle kanten uitschieten.

Zo zijn er wetenschappers die proberen ons verkeersgedrag bij te sturen. Niet met grootse heropvoedingscampagnes, maar op maat. In de toekomst stuurt een gesofisticeerd algoritme elke chauffeur persoonlijk rij-advies, zodat we de baan zo min mogelijk volproppen. Want zoals bij zoveel wereldproblemen, is irrationeel menselijk gedrag een hoofdoorzaak van het fileleed.

Kunnen we dan niet beter de mens helemaal van achter het stuur weghalen? De zelfrijdende auto is dé hype van het moment, maar ondanks al de propaganda van Tesla en Google ziet het er voorlopig naar uit dat zelfsturende auto’s de weg alleen maar méér zullen belasten. Of toch niet? Terwijl de wereld reikhalzend uitkijkt naar de eerste zelfsturende auto op de baan, experimenteren ze in Nederland al met de zelfsturende wagen van de tweede generatie: het Dutch Automated Vehicle Initiative of DAVI. Auto’s die met mekaar communiceren, en dus precies weten hoe ze met mekaar moeten omgaan, en hoeveel plaats ze mekaar moeten laten. Eenmaal auto’s dát kunnen, vermindert de file spectaculair, want zo’n auto’s kunnen maar liefst vier keer dichter achter mekaar rijden dan auto’s die door mensen bestuurd worden.

Maar Jeroen Buyse zoekt verder. Naar een oplossing voor het alsmaar toenemende vrachtvervoer bijvoorbeeld. Zo komt hij in Duitsland terecht, bij ene Dietrich Stein: een wetenschapper met een wild plan om alle vrachtvervoer onder de grond te stoppen. Een plan dat er niet alleen bijzonder spectaculair uitziet, maar nog betaalbaar blijkt ook.

Wetenschap redt de wereld zou zichzelf niet zijn zonder een stevige geut science fiction. Zo hoor je of teleportatie ooit mogelijk zal zijn. Want als we onszelf door één of andere Scotty naar onze bestemming laten beamen, verdwijnen alle files meteen. Blijkt toch wel één van ’s werelds topexperten in teleportatie uitgerekend in Leuven te werken. En blijkt teleportatie niet alleen mogelijk te zijn, maar zelfs al ettelijke malen gerealiseerd.

Als klap op de vuurpijl ziet Jeroen Buyse een jongensdroom werkelijkheid worden: een vliegende auto. Ook die is altijd een sciende fiction-droom geweest, maar anno 2015 is het zover: Wetenschap redt de wereld onthult de eerste vliegende auto die je vandaag al kan bestellen. Eat that, Jeremy Clarkson.

duur van de video: 29:11
VRTNU VRTNU VRTNU