Spring naar inhoud

Zo werkt het niet

17 aug

"Bedrijven moeten hun werknemers loslaten", zegt de Amerikaanse managementprofessor Monique Valcour op een HR-event in Brussel. "Ze moeten hun werknemers begeleiden, niet controleren".

Panorama gaat op bezoek bij enkele bedrijven in binnen- en buitenland die daarin zijn geslaagd. Nieuwe werkmodellen om werknemers meer autonomie te geven, want dat geeft meer goesting om te werken, zo blijkt. 9 op de 10 Vlamingen zijn tevreden met zijn/haar job. Dat liet de Vlaamse regering onlangs nog onderzoeken. Dat is fijn om te horen, maar van overal hoor je ook dat de oude systemen onder druk komen te staan.

Stilaan komen we er achter dat niet alle heil van boven komt en dat er naar andere structuren moet worden gezocht. In Vlaanderen is het Wit-Gele Kruis een van de pioniers. Directeur Oost-Vlaanderen Katlyn Colman gooit haar organisatie met 1600 medewerkers helemaal om. "Waar we vroeger drie tot vier lagen hadden in de hiërarchie, is er nu één". Op alle niveaus werken zelfsturende teams, zonder baas. Het verpleegteam Knesselare-Ursel bestaat uit een tiental verpleegsters. Ria is een van hen. "Vroeger was er een hoofdverpleegkundige, nu regelen we alles zelf. En als het al eens niet lukt doen we beroep op een coach".

duur van de video: 47:27

kijk verder

VRTNU VRTNU VRTNU