Spring naar inhoud

Schäuble en het gevecht om Europa

18 okt

Een dik half jaar zat Panorama in het zog Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën, en in die tijd het symbool geworden van het meedogenloze Europa dat de vinger op de knip hield. De man heeft zijn rolstoel te danken aan zijn politiek engagement en staat bij de Duitse christendemocraten te boek als een trouwe partijsoldaat en loyaal politicus.

Die grijze muis werd in de hele eurocrisis uitgespeeld tegen de flamboyante Yanis Varoufakis, voormalig Grieks minister van Financiën. "Klopt, ik was niet zo aantrekkelijk voor de media. Ik ben een oude, vermoeide, soms wat norsig uitziende mens. Met een popster als hij kan ik niet concurreren, maar ik dacht: ach wat", aldus Wolfgang Schäuble.

Die popster is ondertussen geen minister meer, maar haalt in Panorama wel zwaar uit naar de eurogroep, de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden, voorgezeten door Jeroen Dijselbloem. "Schäuble beschouwt de eurogroep als zijn creatie, zijn speeltuin. Hij heeft de groep gemodelleerd naar hoe die nu functioneert, ondersteund door de Trojka. Hij toont zich er ook alsof hij de boel runt" zegt Varoufakis.

En ondertussen vliegen we van Berlijn naar Brussel, onderhandeling na onderhandeling om de euro op de sporen te houden. En van Berlijn naar New York en Washington DC, waar Schäuble in de kantoren van de Deutsche Bank handjes schudt met de haute finance. Een ontluisterende reis in het hart van de eurocrisis.

duur van de video: 43:19
VRTNU VRTNU VRTNU