Spring naar inhoud

Onpartijdigheid verzekerd

17 aug

Patricia gaat nog snel met de fiets naar de winkel, maar op de terugweg wordt ze door een onoplettende chauffeur aangereden. Ze vliegt in de lucht, en haar aangezicht smakt tegen het asfalt. Anke rijdt achter een vrachtwagen, die zijn lading niet goed heeft vastgemaakt. Opeens wordt alles zwart. In een bocht verschijnt een tegenligger op Alains rijvak, die een inhaalmanoeuvre uitvoert. Een oorverdovende knal. En dan niets meer.

Verhalen die ons allemaal kunnen overkomen. Vele slachtoffers van verkeersongevallen moeten van de ene moment op het andere hun leven helemaal opnieuw bekijken. De verzekeringen staan klaar om de slachtoffers te helpen. Zo zou je toch veronderstellen. De realiteit is vaak anders.

Zowel bij Patricia, Anke als Alain ontkennen sommige verzekeringsmaatschappijen dat er letsels zijn, of dat ze veroorzaakt zijn door het ongeval. Gevolg: jarenlang aanslepende rechtszaken, waarin zogenaamd onafhankelijke en onpartijdige artsen-experten een advies aan de rechter moeten geven.

Panorama onderzoekt de rol van deze experten: hoe kunnen zij onafhankelijk oordelen als ze soms in andere zaken voor verzekeringsmaatschappijen optreden?

duur van de video: 55:18

kijk verder

VRTNU VRTNU VRTNU